Insändare

Tyst asfalt i gummistaden Trelleborg

Insändare • Publicerad 24 januari 2007

Svar till Bertil Larson, folkpartiet liberalerna (den 20 januari).

Du framförde flera intressanta sypunkter i din insändare om E6, men att kalla trelleborgarnas engagemang i frågan för "köksbordsromantik" var väl lite väl hånfullt. Det är inte "köksbordsromantik" när mer än 11000 trelleborgare skriver på ett upprop om E6, det är inte "köksbordsromantik" när jag föreslår att man skall vända på ytterligare en sten och utreda möjligheten av att förlägga E6-infarten i ett öppet schakt för att minimera bullerstörningar, och en säker E6 är inte "köksbordsromantik" för alla familjer som förlorat när och kära. Nej Bertil Larsson du måste försöka förstå att det är mycket allvar bakom trelleborgarnas engagemang. Det brukar kallas samhällsengagemang och det är bra och du som liberal borde också se positivt på nya tankar och idéer, inte vara ironisk. I synnerhet inte i denna fråga, eftersom det inte finns någon självklar lösning.

Mitt engagemang i Översiktsplanen ÖP06 och E6-infarten uppstod när jag av en slump fick se ÖP06 och då insåg att många trelleborgare nog inte har förstått vad ÖP06 egentligen kommer att innebära. Eftersom jag i mer än 40 år varit yrkesverksam med exploaterings-, mark- och planfrågor, både läser och ser jag sådant i ÖP06 som en lekman kanske inte alltid ser eller förstår.

Det förefaller nämligen som om nästan alla tror att en ringväg kommer att byggas i samband med nya E6 och att därmed också all trafik flyttas bort från bostäder och skolor. Men enligt ÖP06 blir det inte så inom överskådlig tid! I stället flyttas all trafik med tungt och farligt gods närmare Bäckaskolan och bostäderna på Halla.

Man kan fundera över om den eniga miljönämnden som tillstyrkte ÖP06, verkligen förstod att man tillstyrkte att en tung internationell trafikled under överskådlig tid (det vill säga 10-20 år, kanske mer) skulle komma att ligga omedelbart utanför Bäckaskolan.

Att omvandla Västra Ringvägen till en tung internationell trafikled och därmed leda all trafik både med och utan farligt gods omedelbart förbi Bäckaskolan är enligt min mening ett "stolleprov" (citat Emil i Lönnebergas pappa). Att uttrycka sig så är inte att håna några experter, utan det bara är så att det inte finns något starkare ord!

Avslutningsvis vill jag, med risk för att ännu en gång bli kallad för "köksbordsromantiker", peka på ännu en sten att vända. Jag vet att Vägverket just nu genomför mycket lyckade försök med "tyst gummiasfalt" på vissa platser i landet.

Att omvandla nuvarande E6-infarten till en 2+1 väg med vajerräcke och "tyst gummiasfalt" skulle kunna vara en god ide för att minimera trafikbullret.

Tänk om gummistaden Trelleborg redan till sommaren skulle kunde visa upp en tyst infart av gummiasfalt. Det hade säkert väckt uppmärksamhet både inom och utom landet. Men sådana tankar får man nog inte tänka i folkpartiets Sverige.

ME

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.