Insändare

Tyskt dioxinkött till våra dagisbarn

Tyskarna vägrar att äta griskött i protest mot uppfödningssättet av grisar i Tyskland. Ryssland och Kina stoppar import av Dioxinköttet givetvis med politiskunderton, vad gör svenskarna? Jo, importerar dioxinköttet! Och jublar för att det är billigt!
Insändare • Publicerad 3 februari 2011

Vem har ansvaret för denna absurda situation och vad gör vi?

Annika Bergman, ordförande i Sveriges Grisföretagare skriver:

"Ryssland och Kina har stoppat sin import från Tyskland och tyskt griskött har nu svårt att finna marknad därför dumpas tyskt kött in till Sverige. Svensk grisproduktion står nu inför hot om avveckling. Den produktion som av veterinärer och djurskyddskunniga människor beskrivs som världens bästa, klarar inte konkurrensen från länder med undermåliga kontrollsystem och låga krav på djurskydd.

I regel går hälften av grisen till förädlingsindustrin, där skivas det bacon, görs korv och köttbullar. Varken handel eller storkök sätter kvalitetskriterier på uppfödningen utan produkterna är kraftigt prispressade och råvaran har därför ofta europeiskt ursprung.

För konsumenten innebär det att man inte har en aning om under vilka omständigheter eller vilket land djuret kommer ifrån i de produkter som finns att välja på. Handeln glider undan sitt ansvar att påverka djuruppfödningen i mer djurvänlig riktning.

En annan stor köpare av livsmedel är kommuner, landsting och restauranger. Mycket sällan, om ens någon gång, ställs det kvalitetskrav på djurskydd i dessa upphandlingar.""

Till våra politiker vill jag säga:

Ställ samma krav på importerat kött vad gäller uppfödning och djuromsorg som vi har i Sverige eller släpp de hårda djurskyddskrav vi har Sverige och låt oss producera kött på samma kostnadsvillkor som i de länder som vi importerar ifrån.

Nilla Andersson
Barbro Espert
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.