Annons
Insändare

Två förslag för samma hamn – ett viktigt och ett oviktigt

Det finns få så pass orörda fiskelägen som Skåre kvar utmed de skånska kusterna. Där yrkesfiskarna och deras båtar skapar en alldeles speciell stämning för både bofasta och besökare.
Publicerad 23 maj 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns få så pass orörda fiskelägen som Skåre kvar utmed de skånska kusterna, skriver Marianne L-Bergström. Arkivbild.
Det finns få så pass orörda fiskelägen som Skåre kvar utmed de skånska kusterna, skriver Marianne L-Bergström. Arkivbild.Foto: Peter Ottosson

Trots att fiskarna varken får eller kan försörja sig längre på fisket – i motsats till de gigantiska, moderna trålare som fortfarande tillåts dammsuga Östersjön – tvingas de betala höga avgifter till kommunen för sina båtplatser (mellan 10 000 och 15 000 kronor). Tre fiskebåtar har dessvärre lämnat hamnen, de har huggits upp.

Ett utmärkt medborgarförslag (insänt i början av februari) har slutligen återigen hamnat på kommunfullmäktiges bord. Det handlar om att låta de kanske allra sista fiskebåtarna i Skåre få ligga till kaj utan avgift, helt eller delvis. Denna kulturgärning har tekniska servicenämnden inte velat acceptera, utan har i stället rekommenderat fullmäktige att ge avslag.

”Ett utmärkt medborgarförslag (insänt i början av februari) har slutligen återigen hamnat på kommunfullmäktiges bord. Det handlar om att låta de kanske allra sista fiskebåtarna i Skåre få ligga till kaj utan avgift, helt eller delvis”
Marianne L-Bergström
Annons

Men i samma hamn kanske kommunen, ironiskt nog, snart bifaller ett annat förslag om att bygga två mindre omklädningshytter. Hytter som inte många har glädje eller nytta av – och som får kosta en halv miljon kronor.

Om fullmäktige däremot bifaller medborgarförslaget, är detta inte ”bara” en kulturgärning. För om fisket återhämtar sig, eller om det i en allvarlig krissituation uppstår brist på mat, måste det finnas kustnära fiskare kvar. Något som säkerligen även kommunens hållbarhetsstrateg anser är av vikt.

Marianne L-Bergström

Annons
Annons
Annons
Annons