Insändare

Turbulens och oenighet

Kommentar till TA:s artikel om Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänners årsmöte.
Insändare • Publicerad 24 februari 2009
Trelleborgs sjöfartsmusei vänners årsmöte var turbulent, enligt skribenten. Arkivbild: Tomas Nyberg
Trelleborgs sjöfartsmusei vänners årsmöte var turbulent, enligt skribenten. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Bakgrunden till bråket i förening är att en styrelseledamot inte hade arbetat efter de regler och stadgar som finns i Trelleborgs Sjöfartsmuseum. Detta påtalades av ordförande vid ett styrelsemöte (den 12 januari) varpå ledamoten höjde rösten, skällde ut ordföranden och lämnade mötet.

Ett flertal medlemmar av styrelsen tog senare kontakt med ledamoten, även undertecknad, som tyckte/tycker att det är en stor förlust för föreningen att han lämnade styrelsen och försökte övertala honom att komma tillbaka och försöka reda upp situationen. Vi fick dock beskedet att det var slutgiltigt. En falang med Per Grönlund i spetsen bildades med avsikten att ordföranden Lars Sonesson skulle bort.

Så till Mötet.

En väldig turbulens uppstod vid val av ordförande för mötet. Votering begärdes då det fanns två förslag. Då vi inte hade kommit till punkt 3, val av justeringsmän och rösträknare kunde denna inte genomföras direkt utan rösträknare fick först väljas.

Vid detta val, punkt 3, kom falangen Per Grönlund med motförslag även här, så här satt vi i moment 22. Som tur var fanns medlemmen i föreningen, Lennart Lindsjö på plats och kunde ta tag i ordförandeklubban varvid mötet kunde börja.

Punkterna 3-11 klubbades snabbt igenom. Då vi kom till punkt 12 a, val av ordföranden för 2009, utbröt kalabaliken och voteringen begärdes. Diskussion uppstod om vi kunde ha öppen eller sluten röstning. Öppen röstning beslöts men då många i falangen Per Grönlund med fru, som för övrigt inte är med i föreningen, räckte upp båda händerna med motiveringen att dessa hade fullmakt att rösta för icke närvarande medlemmar, blev det beslutat att sluten röstning skulle ske och de röstberättigade skulle prickas av mot röstlängden.

Sluten votering var styrelsen förberedd på, men att fullmaktröstning skulle ske kom som en överraskning för styrelsen då detta inte är tillåtet enligt stadgarna. Undertecknad visade tillsammans med ordförande för mötet Lennart Lindsjö detta för Per Grönlund och fick till svar "det gäller inte, detta har du inte med att göra, detta är över din nivå".

Lennart Lindsjö förklarade för Per Grönlund att stadgarna gällde och föreslog att mötet skulle ajourneras. Detta accepterade Per Grönlund (tackar och bockar djupt med mössan i hand).

Det beslutades att årsmötet skull återupptas från punkt 12 A vid ett senare tillfälle samt att alla medlemmar skulle brevledes bli kallade till detta.

I artikeln i Trelleborgs Allehanda (den 21 februari) uppger Per Grönlund att styrelsen var dåligt pålästa vad det gällde stadgarna. Är det inte så att det var Per Grönlund som var dåligt påläst?

Enligt Per Grönlunds egen utsago var han med och startade föreningen, då måste han också ha varit med att skriva de stadgar som han nu ifrågasatte.

Roland Hallengren styrelseledamot Trelleborgs Sjöfartsmusei Vänner
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.