Annons
Insändare

Trelleborgs kommun hänger inte med i IT-utvecklingenPå Högalids förskola tar man inte till sig önskemål från föräldrarna att gå ut med viktig information via mejl.
Insändare • Publicerad 5 december 2011

Det är ändå 2011. Finns det ingen satsning på kompetenshöjning för personalen? Vad gör Trelleborgs kommun för att höja kompetensen så att kommunalanställda hänger med i IT-utvecklingen? 
Det är precis samma sak inom skolan i Trelleborg. Ingen information går ut via mejl till föräldrarna. Det satsas inte heller på datorer i skolan som eleverna kan använda i sitt dagliga arbete.


Jämfört med Kävlinge kommun, som ligger väldigt långt fram. På förskolorna där använder man mejllistor till de föräldrar som vill ha info via mejl. Resten som inte har tillgång till dator, får så klart en pappersvariant. Inom skolan så har de köpt in hela klassuppsättningar med bärbara datorer. Mycket arbete görs via datorerna. Barnens schematider lägger man in via nätet. Alla omdömen, IUP:er med mera kommer man åt via nätet. Det är lätt att ställa frågor till lärarna, eller fritidspersonal via mejl.

Annons


Vad händer i Trelleborgs kommun? När är det dags att börja hänga med i utvecklingen?

Svar direkt: Tack för dina synpunkter. Det är viktigt att vi får respons på den verksamhet som vi bedriver och dina synpunkter som engagerad förälder är viktiga.

Vi på bildningsförvaltningen ansvarar för all kommunal barn- och utbildningsverksamhet i Trelleborg, från förskola till vuxenutbildning. Sedan halvårsskiftet 2011 finns en systemavdelning som bland annat arbetar med IT-frågorna i vår verksamhet. Med denna förändring hoppas vi få ännu bättre överblick när det gäller användandet av digitala verktyg.

IT-utvecklingen går snabbt och vi anpassar vår verksamhet och våra digitala arbetssätt för att hålla en så bra kvalitet som möjligt utifrån de förutsättningar som finns.

Vi har påbörjat en kompetensutveckling inom PIM (Praktisk IT- och Mediekunskap) för pedagoger i förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och inom vuxenutbildningen. Kompetensutvecklingen genomförs i samarbete med Skolverket.

I grundskolorna används Unikum, ett digitalt IUP-verktyg för omdömen, IUP (individuella utvecklingsplaner) och olika typer av planering. Elever, lärare och vårdnadshavare kan via Unikum följa barnens utveckling samt kommunicera med varandra. Under våren 2012 kommer några förskolor att börja använda Unikum. Därefter kommer resterande förskolor att efterhand komma in i systemet.

Våra grundskolor och gymnasieskolor har ett antal bärbara datorer som används i undervisningen. Hur dessa används kan se olika ut beroende på hur eller vad man arbetar med på respektive skola.

Våra förskolechefer och rektorer tar tacksamt emot synpunkter som rör en enskild verksamhet för fortsatt utvecklings- och förbättringsarbete.

Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att höra av dig till undertecknad.

Michel Eldabh,

Annons

systemchef på bildningsförvaltningen

Trelleborgs kommun

Nilla Olsson
Mamma till tre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons