Annons
Insändare

Trelleborgs future city eller lastbilsparkering?

Trelleborg har nu en unik chans att utveckla staden i en annan riktning än den utstakade. Sumpa inte den chansen!
Publicerad 15 juni 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Michael Walls vision för NIO-E-området.
Michael Walls vision för NIO-E-området.Foto: Michael Wall

Där det avses att byggas lastbilsparkering som man kallar ”Business center”, antagligen för att det ska låta glassigt, där finns möjligheten att bygga en ny stadsdel ett ”Trelleborg future city”. En ny stadsdel i östra Trelleborg i framtiden

Den bästa framgångsfaktorn framöver för miljömedvetna invånare är bland annat tågkommunikation.

Annons

En annan viktig del för en stads utveckling är tomttillgång.

En minut och 56 sekunder tar det att åka pågatåget till/från Metsotomten, från Trelleborg C vidare till/från Malmö tar det exakt 20 minuter.

Det är 500 meter till en av Trelleborgs bästa stränder, Östra stranden och Dalabadet, det finns ridskola och kor och natur inpå knuten. Några meter bort ligger den porlande Dalköpingeån, just nu i ett vildvuxet grönområde. Allt på en tomt från järnvägsspåret ut till Tomatodlingen som inte är i riskzonen för framtida vattenhöjningar.

Där avser våra politiker att bygga lastbilsparkering!

Min vision är ett ”Trelleborg future city”.

Om man bygger en pågatågsstation vid järnvägsspåren vid Metsotomten (en minut och 56 sekunder in till Trelleborg C. 20 minuter till/från Malmö) så får man otroligt bra kommunikation på Öster.

Om man bygger en gångtunnel mot Fagerängen, då skulle det kunna bli ett attraktivare område att bo i.

Om man bygger höghus på Metsotomten så behöver man inte förtäta stadskärnan med fula höghus som inte passar in i stadsbilden. Höghus på Metsoområdet ger redan på andra tredje våningen havsutsikt. Kalla det Point Trelleborg, ett nytt landmärke i Trelleborg.

Om man använder de understa lokalerna i de husen till verksamhet, allt från typ Citygross, vårdcentral, förskola, äldreboende och andra framtidsföretag så får de boende havsutsikt i lägenheterna.

Allt i harmoni i en ny modern stadsdel som vi glassigt kallar för ”Trelleborg future city”.

Michael Walls idé om Trelleborgs future city innehåller ett kretsloppstänk.
Michael Walls idé om Trelleborgs future city innehåller ett kretsloppstänk.Foto: Michael Wall
Annons

Om man bygger ett eller flera höghus som är moderna med eget kretslopp där det på varje plan kan närodlas av de boende, energisnåla hus med stor egen verkningsgrad och energimässigt självförsörjande, så skulle Trelleborg uppmärksammas runt om i världen.

Om man på husets tak inrättar en panoramarestaurang som ger en fantastisk utsikt över hav och solnedgång så får man ett njutningsfullt utflyktsmål.

Om man gör så att grönområdet ingår i ett kretsloppstänk för området så får man ett miljötänk. Gamla Gummifabrikens NIO-E område är numera kommunens – ta chansen...

Om man bygger ett Campus runt den byggnaden och samarbetar med universitet och högskolor i både Malmö, Lund och Köpenhamn med att utveckla det som är en del av allas framtid, nämligen tillgången till livsmedel. Allt ifrån hundar som utbildas för att söka ogräs till maskar som kan användas till matproduktion, ätbar tång med mera, ett utvecklingscentrum.

”Mitt förslag kommer att generera många, många fler jobb framöver.”
Michael Wall

Trelleborgs styrka är att vi bor på Söderslätt och har de finaste åkrarna med bästa jordbruksmark och de skickligaste lantbrukarna som ger oss alla föda dagligen.

Om man i Gummits gamla industribyggnad börjar med Roftop farming är möjligheterna med hydroponisk odling enorma. Vi har redan den gigantiska tomatodlingen i området. Inne i byggnaden kan man med hjälp av ledljus utveckla andra inomhusodlade produkter. Vi skulle få ett utvecklingscenter att räkna med internationellt.

Ett Campus innebär att Trelleborg skulle kunna hjälpa till att utveckla billiga bostäder i området för studenter. Får man studenter i en stad ger det en levande citykärna.

Vi har havet 500 meter ifrån den här tomten och Trelleborg citykärna, två minuter bort.

Politiker pratar lastbilar och att asfaltera bördig jordbruksmark och till råga på allt vill ni nu ha hit ett fängelse som ger några hundra nya lättvunna arbetstillfälle.

Mitt förslag kommer att generera många, många fler jobb framöver.

Annons

Politiker, ändra era planer och tänk om!

Ert förslag är väl inte det arvet ni tänker ge våra barnbarn?

Michael Wall, visionär/360 fotograf och relleborgare

Annons
Annons
Annons
Annons