Insändare

Trelleborgs expansion

Insändare • Publicerad 14 oktober 2005

Jag hade förmånen av att få deltaga i det seminarium om Trelleborgs framtidsvisioner som genomfördes på Ångkvarnen den 12 oktober. Ett arrangemang som var både välbesökt och mycket bra.

Ibland frågorna som togs upp var sträckningen av den nya infarten från väster. Geologer och andra experter var ganska eniga om att det vore bra att få bort infarten ifrån det strandnära området. Detta innebär att vägen skulle komma att gå fram norr om Stavstensvägen samt att ansluta mot hamnen vid Västra Ringvägen. På denna sträcka är det tänkt att vara flera rondeller och denna infart kommer att avslutas med en rondell som dels leder trafiken ner till hamnen och även fördelar trafiken ut på en tänkt ringväg runt staden. Detta förslag är väl penetrerat men det finns ett jättestort men, trafiken kommer då att passera tätt förbi två skolor.

Här har gjorts mätningar på buller och avgaser som det är med dagens ringa trafik och man har gjort beräkningar om hur höga värden som kommer att uppnås vid en eventuellt ny väg. Värdena som man här redovisar är lika glädjande som otroliga. Man kommer nämligen fram till att det endast blir marginella höjningar.

Ett resultat som är helt otroligt om man tar i beaktande att här kommer jättestora långtradare att dra fram, tungt lastade. Lägger man där till att ifrån rondellen söderut och ifrån kurvan i söder kommer att bli en accelerationsträcka så förefaller de beräknade värdena helt orealistiska. Vidare så kommer många av dessa ekipage att vara lastade med farligt gods. Tänk om en olycka inträffar.

Jag är övertygad om att hur man än gör så är ändan bak. Men att dra fram en enormt trafikerad led som skall leda ut/in i Europa för nästan all vägbunden trafik förbi två skolor verkar inte riktigt genomtänkt.

Den enda lösning jag ser, om planen skall förverkligas, är att flytta skolorna. En dyr men ofrånkomlig åtgärd

Per Grönlund, medlem i spi

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.