Annons
Insändare

Trelleborgs ekonomi ligger mig också varmt om hjärtat

Svar till Ben Benrabah (den 16 november).
Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Som gammal bankman är jag väldigt mån om att vi skall ha ordning på både pengarna och fakta, skriver Mikael Rubin (M).
Som gammal bankman är jag väldigt mån om att vi skall ha ordning på både pengarna och fakta, skriver Mikael Rubin (M).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ben, jag vill börja med att tacka för att jag får fortsätta diskutera just kommunens ekonomi och grunderna till den. Som gammal bankman är jag väldigt mån om att vi skall ha ordning på både pengarna och fakta. God ordning är början på allt – och god ekonomi är grunden för Trelleborgs välfärd och ett bättre liv för alla i kommunen.

Mycket riktigt är det som du skriver ”att auktoriserad revision anlitas enbart för att bistå de förtroendevalda med fakta för behovet av adekvat granskning. De förtroendevalda i revisionen utgår sedan från denna expertis och formulerar sin rekommendation eller rent av kritik, och det är just det som gjordes av revisionen.”

Annons

Så som slutkommentar till just detta ämne svarar jag så här; Det står i revisionsrapporten att pensionsskulden minskade med cirka 1 miljon. Den politiskt valde (Centerpartiet) revisorn redovisar en ökning av pensionsskulden med 30 miljoner. För egen del anser jag att det är att ge en väldigt onyanserad bild av revisionsrapporten.

”God ordning är början på allt – och god ekonomi är grunden för Trelleborgs välfärd och ett bättre liv för alla i kommunen.”
Mikael Rubin (M)

Nästan alla svenska kommuner har stora pensionsskulder, Trelleborgs kommun är inget undantag. Siffran 30 miljoner är säkert korrekt i sig, men det blir ändå otydligt och något förvirrande att använda den eftersom just den siffran inte är omnämnd i revisionsrapporten. Och vi måste ju ändå förhålla oss till samma underlag, samma rapport.

Det finns nämligen olika sorters pensionsskulder i den kommunala sektorn. Så den insatte kan ju välja att undra. Undra om det är så att ett valår närmar sig och att det är därför som den av Centerpartiet utsedde revisorn gör denna onyanserade presentation.

Med tanke på gamla pensionsskulder som är upparbetade under minst 30 eller 40 år har vi i dagens styre lagt fram ett förslag om att skjuta till 100 miljoner extra av förra årets överskott. Detta är beslutat och utfört efter att kommunen anlitat en pensionsexpert som gav oss rådet att se till att hantera kommande utbetalning från 2040 som det bästa vi kunde göra utifrån kommunens rådande ekonomiska läge.

Min egen tanke är att det kanske hade gett en mer nyanserad bild av problemet med pensionsskulden om den centerpartistiske revisorn även nämnt att vi nu i styret påbörjat arbetet med att hantera pensionsskulden, även om mycket återstår att göra.

Jag är väldigt trygg i att kommunen just nu har en väldigt god ekonomi och passar igen på att tacka dig för att du ger mig möjligheten att berätta detta för alla som läser vår lokaltidning.

Ha en fortsatt bra vecka Ben och för egen del ser jag fram emot att du engagerar dig igen i politiken så att vi kan ses i matchen.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons