Annons
Insändare

Trelleborgarna måste förstår det orimliga i tunnelprojektet

Snälla Axel och Christian (debatt den 25 augusti). Låt inte era känslor ta överhand över fakta.
Publicerad 6 september 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Gräva ner väg nära vatten och lägga lock på är mycket komplicerat och mycket kostsamt. Vet ni överhuvudtaget vad ni prata om? Jag vet.

När man gräver under vattennivån kommer vägtunneln vilja lyfta, börja flyta. På grund av högt vattentryck. Ett sätt är att i samband med gjutningen av tunnelelementen även gjuta bassänger som med hjälp av pumpar automatiskt vattenfylls när vattentrycket blir för högt. Sedan borrar man ner i berget, ankrar stållinor som fästes i konstruktionen, samt injekterar betong. En sak skall trelleborgarna veta, inga alternativ är gratis. Lutningen måste också med i beräkningen, det är tung trafik som lämnar hamnen.

Annons

Ni kan inte seriöst mena att rederierna skall höja biljettpriserna för att finansiera infarten som är en samhällsfråga, som staten ska ta hand om. En fråga till er – hur lång tid tror ni detta projekt håller på, var och hur tänker ni leda trafiken till och från Trelleborg? Var tänker ni göra av schaktmassorna under byggnationen?

Någon föreslår att man ska bygga Sjöstaden ovanpå tunneln. Axel och Christian, kan ni för en gångs skull vara ärliga, redovisa vad allt detta spektakel kostar så att trelleborgarna förstår det orimliga i detta projekt? Det här är inte ekonomiskt försvarbart.

Ni hoppas på Trafikverket det skall ni nog inte göra, kostnaderna blir astronomiska jämfört med ringväg. Åke Andersson, regiondirektör på Trafikverket säger i TA att det kan stå klart senast 2035 men att det kan bli tidigare, det låter mycket positivt. Till ansvariga i Trelleborgs kommun vill jag säga: börja så snart ni kan att bygga ringvägen med östlig in- och utfart. Detta är det enda riktiga alternativet som ger mest för insatt kapital utan att belasta invånarna ekonomiskt. Sjöstaden betalar kalaset.

Trelleborgare. visa nu i kommande val att ni har visioner i stället för att vara bakåtsträvare som inte vill utveckla kommunen utan bara ser till sitt eget bästa.

SP

Annons
Annons
Annons
Annons