Annons
Insändare

Trelleborg uppfyller alla krav

Robert Nilsson hävdar i en insändare (den 17 juni) att rättspsykiatriska kliniker bör ligga i anslutning till ett universitet.
Insändare • Publicerad 28 juni 2011

Det är inte korrekt. Det viktiga för en forskargrupp är att den fysiska utgångspunkten är placerad så att man har god tillgång till smidiga kommunikationer och samtidigt närhet till patienter och personal som kan generera kliniskt intressanta forskningsfrågeställningar. Klinisk forskning måste dels bedrivas där patienterna befinner sig, dels i nationella och internationella nätverk.

Inom ramen för forskning ingår även undervisning på bland annat vårdassocierade grundutbildningar. För att kunna förmedla moderna och relevanta kliniska kunskaper till studenterna är det en stor fördel om lärare också har en nära kontakt med den kliniska vardagen och dess utmaningar.

Annons

Eftersom rättspsykiatri är en vårdform med få patienter är det bra att samla den på ett och samma ställe. Kompetensöverföring mellan personalen underlättas, och forskning och undervisning kan ske samlat.

Region Skåne har gjort bedömningen att den plats som Trelleborgs kommun erbjudit för att etablera en rättspsykiatrisk klinik uppfyller de krav som ställs på verksamheten. Trelleborg har redan goda kommunikationer som kommer att bli ännu bättre då Trelleborgsbanan öppnar.

Nilla Andersson
PO SjöblomFörvaltningschefPsykiatri Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons