Annons
Insändare

Trelleborg inte nära spjutspets

Insändare • Publicerad 9 januari 2006

Skolnämndens ordförande menar (TA den 24 december) att Trelleborg är på väg att få en spjutspetsskola och hänvisar till att Trelleborg hamnar på plats 37 (av 290 kommuner) om man räknar betygspoäng i årskurs 9 per satsad krona.

Vilket egendomligt sätt att hantera och tolka statistik på.

Annons

Om vi tittar på skolverkets statistik så ser det ut så här: Våren 2005 hamnade Trelleborg på plats 180 (tillsammans med elva andra kommuner) när det gällde genomsnittlig betygspoäng (200 poäng) i årskurs 9. Rikssnittet var 206 betygspoäng. Tar man hänsyn till olika socioekonomiska variabler (andel elever med utländsk bakgrund, föräldrars sammanvägda utbildningsnivå etc.) – och det bör man göra! – så hamnade Trelleborg på plats 165 (tillsammans med tolv andra kommuner).

Trelleborg placering beträffande andelen elever med fullständiga betyg (74 procent) var 170 (tillsammans med 24 andra kommuner). Rikssnittet var 76 procent. Tar man hänsyn till de socioekonomiska variablerna så hamnade Trelleborg på plats 131(också här tillsammans med 24 andra kommuner). Jag kan inte se att statistiken ger stöd åt påståendet att Trelleborg är på väg att få en spjutspetsskola! Jag anserför övrigt att en spjutspetsskola är en skola där varje elev får möjlighet att utvecklas så optimalt som möjligt utifrån sina förutsättningar, vilket innebär att statistiken då får en försumbar betydelse.

Flanören

Skolnämndens ordförande hanterar statistiken när det gäller spjutspetsskolan på ett egendomligt sätt enligt signaturen Flanören.

arkivbild: prb

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons