GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trelleborg har utvecklingspotential

Trelleborg är kommunen som vi valde att bosätta oss i och göra vår största privata investering i det vill säga att köpa hus.
Publicerad 18 juli 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att politikerna vill etablera ett servicecenter för lastbilar på 9E-området är helt ofattbart. Området kommer att förvandlas till en soptipp, spår skribenten Peter.
Att politikerna vill etablera ett servicecenter för lastbilar på 9E-området är helt ofattbart. Området kommer att förvandlas till en soptipp, spår skribenten Peter.Foto: Gunnel Persson

Anledningen till detta var att vi såg potentialen i kommunen. Tyvärr verkar ”våra” politiker inte göra det.

Trelleborgs har utvecklats med bland annat motorväg, tåg, fina bostadsområden och en levande landsbygd med gårdsbutiker.

Trelleborgs närhet till hav och stränder och de fria vidderna är något unikt och som man bör ta tillvara. En miljö som utan tvekan kan mäta sig med Österlen och Kullabygden, dock plattare. Trelleborg har utvecklingspotential.

Sjöstaden är en bra satsning. Men för att sjöstaden ska bli attraktiv och locka hit nya skattebetalare måste övriga utvecklingsplaner i kommunen gå hand i hand.

Det är därför ofattbart att politiker i kommunen på allvar vill placera ett fängelse på slätten, ett monument som kommer att synas långt utanför det planerade området på öster, med argumentet att det genererar arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunen. En anläggning som kommer att bli synonymt med och försämra kommunens varumärke.

Att politikerna även vill etablera ett servicecenter för lastbilar på 9E-området är också helt ofattbart. Området kommer att förvandlas till en soptipp, gör gärna ett studiebesök på lastbilsparkeringen i hamnen eller på bensinstationen vid Glumslöv längs med E6. Det senare numera ett område som kameraövervakas i ett försök att stävja kriminaliteten. Kommunen har redan problem med diverse soptippar så att aktivt etablera ytterligare en verkar huvudlöst.

”Men för att sjöstaden ska bli attraktiv och locka hit nya skattebetalare måste övriga utvecklingsplaner i kommunen gå hand i hand.”
Peter

Här kommer mina förslag till kommunpolitikerna:

1. Skapa arbetstillfällen genom att locka hit attraktiva företag, förslagsvis teknikkonsulter. Det kommer att genera fler arbetstillfällen per kvadratmeter jämfört med ett fängelse. Kan man även övertyga de anställda att Trelleborg är en bra bostadsort så kommer skatteintäkterna per automatik.

2. Gör det enkelt att etablera företag och gör kommunen mer företagsvänlig. Enligt Svenskt Näringsliv ranking för företagsklimat är Trelleborg placerat på plats 190, en försämring med 25 platser jämfört med 2020. Där finns det förbättringspotential.

3. 9E-området kan användas till tidigare nämnda teknikkonsulter kombinerat med bostäder. Det kan bli en mycket attraktiv stadsdel. På sikt kanske med en tågstation.

4. Ta vara på turismen och locka turisterna att stanna kvar i kommunen, det kommer att hjälpa till att skapa en levande stadskärna.

Att som politiker försvara sig med att beslut är tagna och att det inte finns någon återvändo är ett enkelt, fantasilöst och slappt argument. Saknar våra politiker visioner, idéer och kunskap om vad som gör en stad attraktiv? Vill inte politikerna Trelleborgs bästa?

Jag hävdar att hela Trelleborgs kommun kommer att drabbas av de dåliga beslut som till varje medel ska drivas igenom. Oavsett om man bor i stan, utanför i byarna eller på väster, norr eller öster.

Det finns alla möjligheter att utveckla Trelleborg till en attraktiv stad med självförtroende och positiv framåtanda. Just nu är vi på väg i fel riktning.

Peter