Annons
Insändare

Trelleborg har fått ett kommunalråd för visioner

Trots att hans parti (L) bara fick 3,67 procents väljarstöd har man lyckats förhandla sig till 25 procents makt. Henrik Silfverstolpe har verkligen anledning att vara jättenöjd, vilket framgår i intervjun i TA (den 24 september).
Publicerad 3 oktober 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har reagerat på Henrik Silfverstolpes uttalande i en intervju i TA.
Skribenten har reagerat på Henrik Silfverstolpes uttalande i en intervju i TA.Foto: Tomas Nyberg

Han är en något av en förvandlingskonstnär. Under förra mandatperioden var han starkt kritisk till SD. Han erkänner själv att han tidigare varit ”jätteelak” mot SD, men efter att ha ”kollat igenom ett dokument med punkter som SD, KD och M ville genomföra under mandatperioden” så finns det nu inte längre några tveksamheter från hans sida. Hoppsan, så lätt gick det!

Efter valet 2022 när de nya kommunalrådsposterna inrättades, definierade han själv sitt uppdrag som ”kommunalråd med inriktning på demokratifrågor”. Han skulle bland annat verka för ”politisk enighet och samförstånd”. Henrik Silfverstolpe skyller på oppositionen att detta inte fungerade. Att demokratifrågorna på något sätt skulle inbegripa de vanliga medborgarna tycks inte ha föresvävat honom. Alltså måste han uppfinna sig själv på nytt.

Annons

Och det har han gjort! I sin tredje version är han ”kommunalråd för demokrati, ringvägar och diverse”. Och under intervjun kommer han rentav på ytterligare en titel: ”Kommunalråd för vision”. Ett år efter valet har han alltså hittat något att göra. Snacka om hittepåjobb.

Henrik Silfverstolpe tror inte att gemene man tänker på arvodesfrågan längre, han menar att det är få som ”tjoar och tjimmar” (nu måste jag skjuta in att det också var få som röstade på L). Han tror att folk snarare tänker på hushållsekonomin och hur man ska kunna bibehålla nivån på den kommunala verksamheten.

Han har delvis rätt; trelleborgarna brottas med inflation, skenande energipriser och höga räntor, för att inte tala om grovt höjda VA-taxor. Och ja, kärnverksamheten är A och O. Men han har har fel i övrigt. Just på grund av omvärldsläget var arvodeshöjningarna och hittepåjobben så otroligt feltajmade. Utöver miljonerna som skulle gått till kärnverksamheten så har arvodesfrågan ett starkt symbolvärde. Girighet.

Jag är en av de få som enligt Henrik Silfverstolpes nedsättande beskrivning ”tjoar och tjimmar”. Och jag anser att arrogans inte är en klädsam egenskap hos en folkvald politiker, speciellt inte hos en som klämt in sig med skohorn på 3,67 procent av rösterna.

”Och jag anser att arrogans inte är en klädsam egenskap hos en folkvald politiker, speciellt inte hos en som klämt in sig med skohorn på 3,67 procent av rösterna.”
Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

På L:s hemsida läser jag under ”kommunservice”: ”Skattemedlen ska användas klokt och förvaltas väl. Verksamheten ska präglas av kostnadsmedvetenhet, hållbarhet och respekt för medborgarnas behov och förväntningar”.

Ändå vill Henrik Silfverstolpe och styret nu låna upp 1,8 miljarder för grandiosa projekt. Man har stora visioner för inflyttningen till kommunen, bland annat ska hälften av de nyinflyttade ha en medelinkomst som ligger 10 000 kronor över den nuvarande. Men Trelleborg är inte den enda kommunen i närområdet. Högavlönade kan ju (precis som nu) till exempel välja Vellinge, där kommunalskatten är betydligt lägre (29,68 procent mot Trelleborgs 31,58 procent, siffror enligt SCB 2023). Skillnaden kommer knappast att minska om upplåningen går igenom. Räntor kostar och dessa visioner riskerar att kosta trelleborgarna dyrt.

Trelleborg har så många kommunalråd att de måste uppfinna arbetsuppgifter till sig själva. Ju fler kockar desto sämre, och dyrare, soppa.

Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons