GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trelleborg – en karaktärslös stad sedan många år

Trelleborgs politiker har under decennier misslyckats i att skapa en stad med karaktär.
Publicerad 2 augusti 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Som utflyttad trelleborgare på besök i Trelleborg har Rolf Ottosson reagerat på tomma byggnader, bland annat Skyttsgården.
Som utflyttad trelleborgare på besök i Trelleborg har Rolf Ottosson reagerat på tomma byggnader, bland annat Skyttsgården.Foto: Tomas Nyberg

Det byggnadshistoriska arvet har malts ner för, ja vad då? Som uppvuxen i Trelleborg men utflyttad sedan 1974 är det tragiskt att se att förfallet fortsätter. Malmrosrederiets byggnader förfaller, Skyttsgården (Trelleborgs första lasarett, tidigare Trelleborgs museum, med mera) är outnyttjad och förfallet börjar synas, Axel Ebbes fantastiska skapelse Sjöormen och dess stensättning är under förfall, det trasiga staketet från gamla Centralskolan har provisoriskt säkrats för att inte falla ihop. Ebbemuséet verkar vara på väg att få en ansiktslyftning, tack och lov.

Den 23 juli vid 13-tiden gick jag och min ”fru” på gågatan Algatan (hon är också från Trelleborg). Det var betydligt fler cigarettfimpar på marken än människor på gatan. Valen är förfärligt ful med ointressant innehåll, Systembolaget har flyttat från gamla banklokalen (som har ytterligare en Ebbe-utsmyckning) till intetsägande Valen och banklokalen står tom.

”Som uppvuxen i Trelleborg men utflyttad sedan 1974 är det tragiskt att se att förfallet fortsätter.”
Rolf Ottosson

Förvisso har stationen tagits till nåder igen men den gamla väntsalen har sålts ut. Posthuset ser ut att stå tomt sedan Turistbyrån flyttat ut. (I Göteborg har Hotel Post tagit tillvara det gamla Posthusets karaktär). Färjelägesportalen har flyttats (bland annat tack vare Föreningen ”Gamla Trelleborg, heder åt dem) men hamnen och Trelleborgs strandlinje är sedan många förbjuden mark. När vi växte upp på 1960- och 70-talen var det en fröjd att kunna komma ner till vattnet, fiska ute vid fyren på piren med mera.

Det är dags att Trelleborgs politiker börjar ta vara på de kulturbyggnader som fortfarande finns kvar och är karaktärsskapande. Ta även vara på arvet efter Axel Ebbe. Ge trelleborgarna möjlighet att nå strandlinjen i staden.

Kan Trelleborg bli fängslande utan fängelset?

Rolf Ottosson