Annons
Insändare

Trelleborg är perfekt för Lyxfällan och Svenska nyheter

Ann Kajson Carlqvist (M) är bekymrad. Kommunen riskerar ett underskott på 70 miljoner i år, och dito upp till 200 miljoner 2024.
Publicerad 24 mars 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten föreslår att SVT livesänder fredagskvällarnas Svenska Nyheter direkt från Trelleborg.
Skribenten föreslår att SVT livesänder fredagskvällarnas Svenska Nyheter direkt från Trelleborg.Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Den såg hon inte komma eller? Inte så konstigt i så fall, de senaste månaderna har Ann Kajson Carlqvist med kumpaner ju i huvudsak ägnat sig åt arvodesfrågan. Ni som tror att man backade där, tänk om. Styret tog igen på gungorna vad man förlorade på karusellerna. Extrakostnaderna för politiken uppgår till cirka fyra miljoner per år, exklusive sociala kostnader.

Politiska sekreterare inrättades efter valet 2018. Från 2023 har man ökat antalet från 3,4 till 4 och gett dem en löneökning med 11procent. Vi har efter valet fått sex heltidsanställda kommunal- och oppositionsråd mot tidigare två. Ordförande i fyra nämnder får 25 procents höjning. I de sex kommunala bolagen får ordförande i medel 100 procents arvodeshöjning, vice ordförande 300 procent. Högavlönade hittepåjobb och stora arvodeshöjningar. Så det kan bli!

Annons

Ann Kajson Carlqvist säger till TA ”Vi måste titta på allt vi gör och tänka: okej, är det rätt sak att göra? Och om vi ska göra det, är det rätt att göra det just nu?” Skrattet fastnar i halsen. Helt ärligt, är det ingen i styret som reflekterat över om arvodeshöjningarna och hittepåjobben var ”okej, rätt sak att göra”?

”Styret tog igen på gungorna vad man förlorade på karusellerna.”
Pia Dahlbom Rebelo

Ann Kajson Carlqvist menar också att ”Vi har fått mycket påpekande från oppositionen om att vi sparat för mycket, och borde använt pengarna i verksamheterna i stället. Men jag är evigt tacksam för att vi inte gjort det utan hållit igen, fortsätter hon”. Nu blir det riktigt roligt! De senaste tre månaderna har debatten till största delen handlat om styrets arvodeshöjningar. Hållit igen? Är hon ironisk?

Den 13 mars klubbade kommunfullmäktige igenom grovt höjda arvoden i bolagen.

Den 20 mars klubbar man igenom fler politiska sekreterare och 11procents lönehöjning till dem.

Den 22 mars är Ann Kajson Carlqvist bekymrad över kommunens ekonomi.

Detta är politisk satir i realtid! Jag föreslår att SVT livesänder fredagskvällarnas Svenska Nyheter direkt från Trelleborg. Underhållningsvärdet är högt, men tyvärr är det en kostsam historia för trelleborgarna. SVT kanske kan lämna ett bidrag.

Eller vad sägs om Lyxfällan i TV3, där man (tar de kommuner?) får hjälp med att reda ut sina ekonomiska bekymmer. ”Lyxfällans team hittar lösningar som kräver både små och stora uppoffringar”. Perfekt för Trelleborg.

Det är såklart inte bara Ann Kajson Carlqvist som är ansvarig, det finns ett antal politikens fat cats med tassarna i syltburken som gynnats av dessa höjningar, alla medskyldiga. TA skrev för ett tag sedan att botten var nådd; men så var det uppenbarligen inte.

Hur djupt kan Trelleborg sjunka ytterligare med detta styre?

Pia Dahlbom Rebelo

Annons
Annons
Annons
Annons