Annons
Insändare

Trelleborg är en småstad, inte en storstad, som kommunpolitikerna tycks tro

Efter att ha varit på en semesterresa, vandrade jag ner till stan i ett ärende. Där mötte mig en sorglig syn.
Publicerad 1 juli 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
olk borde faktiskt vara oroade, av att kommunpolitikerna leker med våra skattepengar som de vore monopolpengar, menar skribenten.
olk borde faktiskt vara oroade, av att kommunpolitikerna leker med våra skattepengar som de vore monopolpengar, menar skribenten.Foto: JESSICA GOW

Vid stora torget har man nu påbörjat bygget av de två höghusen, genom att spärra av området, riva upp gatubeläggningen och sorgligast av allt, såga ner en av de hundraåriga bokarna inne i Stadsparken. Därmed har man påbörjat förstörelsen och förfulandet av en av de sista fina delarna som ännu finns kvar i den här stan. Som kronan på verket i den systematiska förstörelsen av Trelleborg har man nu kommit upp till den sista våningen, den 16:e i den monstruöst, fula skyskrapan på gamla McDonalds- tomten vid Hamngatan. Ett höghus, som för alltid kommer att förstöra skylinen av Trelleborg. Detta måste vara ett utslag av hybris av de styrande i Trelleborgs kommun, ett försök till någon sorts mini-New York, fast jag tycker stan numera, mest liknar en stad i det gamla Östtyskland, ful, grå och opersonlig. Kan jag veta om folk i allmänhet delar min uppfattning? Det kan jag förstås inte, men det kan inte kommunpolitikerna heller. Skillnaden är dock, att de fattar besluten, det gör inte jag. Jag kan bara tycka!

Så hur ska de veta vad majoriteten tycker? Det kan de bara göra genom en folkomröstning. Problemet är, att de inte är intresserade av det. Det visade till exempel namninsamlingen om fängelset.

Annons

Det märkliga är också, att en folkomröstning bara är rådgivande i en ”förträfflig” demokrati, som den svenska. Så då litar man inte på vanligt folks omdöme. Däremot gör man det i de allmänna valen, vart fjärde år. Jag får inte den ekvationen, att gå ihop. Nej, för de styrande i Trelleborg, anser, att de har fått förtroendet genom de allmänna valen, att representera sina väljare, utan att egentligen veta, vad de tycker i väsentliga frågor, som ska fattas under de fyra åren, mellan de allmänna valen.

De lutar sig enbart tillbaka på, att de har majoriteten av rösterna med sig i kommunfullmäktige. Detta visar tydligt, att den representativa demokratin inte fungerar här.

”Detta visar tydligt, att den representativa demokratin inte fungerar här.”
Robert Bratel

En enda gång har jag sett, att allmänhetens reaktion, har fått politikerna att ändra sig i ett beslutsfattande under de nio år jag bott här. Det gäller förstås de hutlösa arvodeshöjningarna. Det var även för magstarkt för gemene man. Annars verkar folk i allmänhet, inte bry sig ett skvatt, om vad som beslutas av politikerna. De är bara intresserade av att få det dagliga livet, att gå runt, vilket jag har stor förståelse för. En del knyter kanske, bara näven i fickan och känner sig maktlösa, liksom undertecknad.

Slutligen kan väl tilläggas, att de uppräknade sakerna i insändaren är det förstås för sent, att göra någonting åt, men det finns ju, som bekant massor av storslagna och helt orealistiska, framtida, fantasiprojekt, som allmänheten kanske kan börja reagera på. Utrymmet räcker inte till för att räkna upp dem alla, i den här insändaren. Folk borde faktiskt vara oroade, av att kommunpolitikerna leker med våra skattepengar som de vore monopolpengar. Fortsätter det så här, kommer de krascha ekonomin en dag. Trelleborg är en småstad och inte en storstad, som kommunpolitikerna tycks tro.

Robert Bratel

Annons
Annons
Annons
Annons