Annons
Insändare

Trafikregler gäller även cyklister!

Jag går på trottoaren, stannar vid rött på övergångsställen, går när det är grönt.
Publicerad 4 januari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill få Trelleborgs cyklister att följa trafikreglerna.
Skribenten vill få Trelleborgs cyklister att följa trafikreglerna.Foto: Bengt Pettersson

Kör jag bil kör jag på offentliga vägar, håller hastigheten, stannar vid övergångsställe när någon önskar gå över vägen och håller mig till alla övriga lagar när det gäller bilkörning. Cyklar jag så beter jag mig exakt som om jag skulle köra bil.

Men varför är det så oerhört många medmänniskor som bara struntar i det?

Annons

Jag flyttade till Trelleborg i början av maj. Sedan dess har jag flera gånger varit nära att bli påkörd av en cykel. Jag har bara klarat mig genom att hoppa undan i sista sekund. Och i samtliga fall har jag gått på trottoaren eller ett övergångsställe.

Min man har råkat ut för samma sak flera gånger och även blivit påkörd där det vara trångt på grund av en ombyggnad och han inte kunde hoppa åt sidan. Den medelålders damen påpekade, utan att be om ursäkt, att man visst får cykla på trottoaren.

I hörnet Bryggaregatan/Västergatan, på höger gatusidan om man är på väg mot Gamla Torg är trottoaren kanske endast en meter bred vid hushörnet. Runt det hörnet brukar jag numera smyga efter att tre gånger sedan i maj fått hoppa åt sidan för en eller fler cyklister. Hur kommer man över huvud taget på idén att cykla här, och dessutom ofta fort?

Går man över ett övergångsställe i helt vanlig hastighet och det kommer en cyklist, som dessutom ser mig, har det hänt att de ropat till mig att springa snabbare. Borde cyklisten inte saktat ner och väntat tills jag har gått över?

På trottoaren på Algatan möter man ofta eller blir omkörd av cyklister. Samma sak på vägar där det finns skyltar om att området är endast för gående (Algatan mellan Corfitz Beck-Friisgatan och Österbrogatan/Kontinentgatan). Det var vuxna människor, inte barn, som satt på cyklarna som jag fick hoppa åt sidan för.

Jag respekterar andra och önskar mig samma respekt av alla som rör sig i stan. Är det så svårt att förstå? Förr eller senare kommer någon inte hinna hoppa åt sidan. Det är inte farligt endast för fotgängaren, även cyklisten kan skadas. Upplys även barnen till vilken ålder de få cykla på trottoaren, det gäller till fyllda åtta år! Tonåringar på cykel har inte på trottoaren att göra. Föräldrarna, berätta om det för era barn!

Den som inte känner sig så säker på sin cykel att de kan cykla där det är tillåtet bör inte använda den alls. I stället för att utsätta andra för fara.

Visst har det här temat tagits upp säkert hundra gånger i tidningar och olika forum. Men så länge det dagligen cyklas på trottoaren och det begås lagbrott måste det tas upp igen.

Fotgängare i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons