Annons
Insändare

Träden på Nygatan sprider dålig lukt

Hur tänkte man när man planterade kinesiska tempelträd med gula bär på Nygatan?
Publicerad 1 december 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten uppskattar inte ginkoträden på Nygatan.
Skribenten uppskattar inte ginkoträden på Nygatan.Foto: Arkiv

När dessa bär faller ner på marken på hösten så luktar det som om man har trampat i hundbajs, och man kan inte undvika att trampa på dem. Inte nog med det, bor själv på Nygatan och har en ventil i lägenheten som tar in luft som luktar hundbajs.

Sen har vi alla bilar som står parkerade där, bären sätter sig i luftintaget på bilen och även där får man in den illaluktande doften.

Annons

R.R

Svar direkt: Träden lär vara planterade mellan 1935 och 1950, så "hur man tänkte då" har jag svårt att svara på.

Ginkon är den enda kvarvarande arten av ett släkte som tidigaste fanns över hela jorden. Vi har några av de största exemplaren i Sverige här i Trelleborg. Ginkoträdet anlägger som äldre en mer pyramidal form, vilket man kan se på våra träd på Nygatan. De uppskattas för sin höstfärg och de fungerar bra i gaturum.

Flertalet träd i Trelleborg är hanträd, vilka normalt inte skall ge frukt, men det har förekommit att även enstaka grenar på hanträd bär frukt. Ginkoallén i Trelleborg är berömd såtillvida att det är landets längsta med uppvuxna träd.

Bären är i det japanska köket en delikatess, men vid tramp på dem luktar de illa. Tekniska förvaltningen jobbar med att aktivt sopa under träden och rensar intilliggande gräsytor. Vi hoppas att problemet snart skall vara över för i år.

Mark Huisman

chef park och natur

Annons
Annons
Annons
Annons