Annons
Insändare

Töm tunnan tidigare

Kan inte låta bli att reagera på den dubbla höjningen av trädgårdsavfall.
Publicerad 28 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att det är bättre att påbörja tömningen av trädgårdsavfall tidigare på våren.
Skribenten menar att det är bättre att påbörja tömningen av trädgårdsavfall tidigare på våren.Foto: Örn Borgen

Kommunen skyller på att sista tömningen är så sent på året att det riskerar frysa i kärlen vilket kan stämma. Anledningen till den sena sista tömningen är ju att kommunen själva senarelagt starten på våren för en del år sedan. Varför då inte flytta tillbaka uppstarten till det ursprungliga igen och låta oss behålla våra 19 tömningar?

Våren är ofta så tidig i Skåne nu för tiden så tunnorna är ofta fyllda till bredden inför första hämtningen andra häften av mars. Nej, då är det smartare att låta kunderna få höjd hämtningsavgift samtidigt som man drar in på en hämtning det vill säga dubbla höjningar. Man känner igen principen från butikshyllorna, höjt pris och mindre i.

Annons

Bengt Bäckström

Svar direkt: Avfalls- och återvinningsavdelningen ser flera anledningar till förslaget att justera både abonnemang och avgift för hämtning av trädgårdsavfall.

Att ta bort sista tömningen vecka 48-49 kommer att innebära att avfalls- och återvinningsavdelningen undviker att köra insamlingsrundor med övervägande tomma kärl, vilket är fallet i dag. Insamling tidigt på våren och sent på året är varken effektiv eller miljövänligt. Kärlen är svårtömda då trädgårdsavfallet ofta är fastfruset. Det leder till klagomål och att föraren får köra tillbaka och tömma halvfulla kärl.

Kostnaderna för bland annat drivmedel har ökat vilket också måste vägas in i abonnemangsavgiften.

Förvaltningen har som krav att budgeten skall vara i balans. Att justera avgiften för hämtning av trädgårdsavfall, vilket är ett frivilligt abonnemang som skall bära sina egna kostnader, är ett naturligt steg mot en ansvarsfull hantering av ekonomin i en taxefinansierad verksamhet.

Avfalls- och återvinningsavdelningen vill upplysa om möjligheten att själv transportera sitt trädgårdsavfall till någon av kommunens återvinningscentraler vilka alla har god tillgänglighet och är öppna året runt.

Matts Karlsson

avfalls- och återvinningschef

Annons
Annons
Annons
Annons