Annons
Insändare

Tobaksfritt snus? – Skulle inte tro det!

Hösten 2018 kunde vi se en helt ny produkt på den svenska tobaksmarknaden, nämligen ett helt tobaksfritt snus. Lyft, Zyn, On, Nordic sprit och så vidare, och så vidare. En helt revolutionerande produkt! Eller?
Publicerad 7 november 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten är kritisk mot det tobaksfria snuset.
Skribenten är kritisk mot det tobaksfria snuset.Foto: isabell Höjman/TT

Vi kan se att konsumtionen av snus har minskat de senaste åren, vilket tobaksbolagen såklart också har märkt av. Då börjar tobaksbolagen tänka om – “om vi inte kommer på någon ny produkt kommer kunderna försvinna”. Därför gjordes ett nytt försök att göra en ny produkt av snus. Genom att mala ner tobaksbladen och separera nikotinet från resten och i stället tillsätta annan form av växtfibrer, kom ett nu “tobaksfritt” snus på marknaden. Värt att nämna är att det inte finns någon forskning på att det innehåll man tar bort från plantan är särskilt skadligt, eller att de växtfibrer som tillsätts är något bättre, eftersom det farliga i tobaksplantan är nikotinet.

Här måste vi hålla koll på skillnaderna. Det så kallade ”tobaksfria” snuset innehåller fortfarande den mest farliga huvudingrediensen – nikotin. Alltså exakt samma planta till de båda snusen, men det vanliga marknadsför sig inte som tobaksfritt. Det är nikotinet som orsakar de allra mesta av hälsokonsekvenserna, även är nikotinet det som göra att snus är extremt beroendeframkallande. Dessutom, innehåller nästan all snus som är tobaksfritt, mer nikotin än det ursprungliga snuset.

Annons

Snarare borde tobaksbolagen marknadsföra sig såhär:

”Vi tar bort det som inte är särskilt farligt och lägger till mer av det som är skadligt – köp tobaksfritt snus!”

I Sverige har vi en lag som säger att man inte får göra reklam för tobak – men inte en lag som säger att man inte får göra reklam för nikotin. Om ett snus ska klassas som snus så ska det innehålla en viss procent från tobaksplantan, vilket de tobaksfria snusen har kommit undan med, därav att de nu också får göra reklam för sig själva. Dessutom är det helt andra skatteregler om något inte klassas som tobak.

Att tobaksindustrin är på folkhälsans sida är något som företagen såklart vill att folk ska tro därav förklaringen till den här formen av produkt. Det “tobaksfria” snuset kanske inte är så bra för oss som tobaksbolagen vill få det att framstå som. Låt inte tobaksindustrin lura er!

Emilia Hagesäter

Annons
Annons
Annons
Annons