Annons
Insändare

Tingsnedläggningen – ett steg i fel riktning

Insändare • Publicerad 11 juli 2007
Trelleborgs tingsrätt ett minne blott. ARKIVBILD:TOMAS NYBERG
Trelleborgs tingsrätt ett minne blott. ARKIVBILD:TOMAS NYBERGFoto: 

Så har Trelleborgs tingsrätt tyvärr slutligen lagts ner. Den definitiva nerläggningen med flytt till Ystad inföll i förra veckan.

Visserligen har beslutet varit känt sen länge, där Trelleborg införlivas med Ystad tingsrätt och Vellinge med Malmö tingsrätt, men det blir inte mindre beklämmande för den sakens skull. Med tanke på att allt fler upplever en allt större otrygghet i samhället var beslutet om nedläggning, fattat av den tidigare s-regeringen, ett steg i totalt fel riktning. Utgångspunkten att ha en domstol vilken är lokalt förankrad är inte att förakta, känslan av att dömas av någon man känner har en brottsförebyggande effekt.

Annons

På samma sätt som att det är viktigt att tiden är kort från det att en person grips till det att dom avkunnas, är det viktigt att det upplevda avståndet mellan rättsskipning och övriga samhälle är så litet som möjligt. Nedläggningen av tingsrätterna är definitivt inte ett steg i denna riktning.

Som tur är finns dock nya beslut att glädjas av i trygghetsfrågan.

Alliansregeringen håller på att fullfölja sitt mål på 20000 poliser till år 2010 med rekordanslag i budgeten till polisen som naturlig följd.

Längre straff mot grova våldsbrott och en utbyggd kapacitet inom kriminalvården är ytterligare två led i trygghetssatsningen. Huvudtanken med satsningarna är att öka polisens närvaro och synlighet ute i samhället.

Dessa satsningar i kombination med slutgiltigt stopp på socialdemokraternas nedläggning av tingsrätterna borde om något öka tryggheten för invånarna i Trelleborg och Vellinge.

Gustav Schyllert (m)

kommunfullmäktige-ledamot Vellinge kommun

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons