Annons
Insändare

Tillsammans kan vi göra vårt Trelleborg ännu bättre

Trelleborgs Allehanda hade i början av oktober en artikel om vår stads framtida centrum.
Insändare • Publicerad 22 oktober 2013

Ägarna till två lokala fastighetsbolag får ge sin syn på utvecklingen av vår stadskärna i framtiden och efterlyser bland annat ett mer omfattande arbete med detaljplaner från kommunen. Några dagar senare så lämnar Fastighetsägarna Syd en rapport som visar att trelleborgarna gör nästan hälften av alla sina inköp av kläder, skor, inredning och leksaker utanför kommungränsen. Budskapet är att man måste samverka i ännu större utsträckning. Kommun, fastighetsägare och handlare måste bli duktigare på att samordna sina insatser. Skulle vi inte i vår kommun kunna utvecklas ”tillsammans”?

Detta tillfälle skulle kunna vara början på win-win situation. Kommun, fastighetsägarna i stadskärnan samt handlarna som tillsammans kunde ta stegen gemensamt och i takt. En satsning från kommunens sida kan ge effekt och motsvarande från den andra sidan kan ge hävstångseffekter. De lokala fastighetsägarna tror att stadskärnan kommer att växa under de närmaste decennierna och så fort hamnen öppnas så kommer centrum att bredda ut sig söderut. Vilken politisk prioritering som skall gälla sker bäst om den utvecklas i takt med den kommersiella. Om en omorientering från politikernas sida behövs genom en gemensam satsning med näringslivet i vår kommun så måste man vara förändringsbenägen. Till sist och inte minst så är det invånarna i vår kommun som får sin del genom ett bättre utfall.

Annons

Miljöfrågorna är annat som berör både kommun och näringsliv. Tillsammans kan man ta fram konkreta åtgärder för en bättre miljö som förmodligen skapar positiva effekter. Om man arbetar mer tillsammans så ökar förståelsen från kommunen och företagarna får förutsättningar att utveckla sin verksamhet. Varför skulle inte kommunala taxor, regler och policyer som berör företagandet tagas fram tillsammans med näringslivet? Medvetenheten om det näringspolitiska perspektivet kommer in i den kommunala beredningen och de politiska besluten kommer att bli ännu bättre.

Med nuvarande situation i vår stadskärna så kommer frågan naturligt – skall inte näringsliv och kommun göra fler saker tillsammans i större utsträckning än i dag? Papper och handlingar i all ära, dock är det den gemensamma handlingen som är skillnaden i verkligheten. Det är hur vi uppfattas som kommun i framtiden av företagare och invånare. Skulle inte våra politiker tillsammans kunna ha en målinriktning och målsättning för framtiden tillsammans med fastighetsägarna, handlarna och näringslivet så att vi har en levande stadskärna. Ett bra samarbete över de politiska blockgränserna gör att vi påverkar utvecklingen tillsammans.

Nilla Olsson
Tommy Bengtsson, Beddingestrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons