Insändare

Tillsammans kan vi göra skillnad

Star School numera Star for life är en hjälpförening som stödjer sydafrikanska ungdomars skolgång. De gör också allt för att ungdomarna ska bli informerade om den dödliga sjukdomen HIV och vara väl medvetna om att skydda sig. Grundaren av denna organisation är Dan Olofsson.
Insändare • Publicerad 5 februari 2009
Skribenterna, som är elever på Sundsgymnasiet har berörts av mötet med jämnåriga från Sydafrika och vill sprida kunskap om deras situation. Arkivbild: Albin Brönmark
Skribenterna, som är elever på Sundsgymnasiet har berörts av mötet med jämnåriga från Sydafrika och vill sprida kunskap om deras situation. Arkivbild: Albin BrönmarkFoto: 

Star for Life har växt sig allt större nu de senaste åren då det startade år 2005 och de hjälper över 62 skolor med 62 000 elever i Sydafrika. Och tillsammans så har de hjälpt tusentals ungdomar och gjort så att de har fått chansen att leva ett bättre liv med fler möjligheter. Vi på Sundsgymnasiet har blivit informerade om just detta och även fått uppleva en konsert med Star for Life-elever. Detta berörde oss något oerhört, så nu har vi bestämt oss för att ta tag i att stödja detta projekt och göra fler medvetna. Vi är en klass på Sundsgymnasiet som har engagerat oss och ska nu försöka få omvärlden

att få upp ögonen för detta, för oss och för ungdomar som har det svårt. Det kanske är svårt att kunna föreställa sig hur det är att behöva vara tvungen att gå två timmar varenda dag för att ens kunna komma till skolan. Behöva göra allt för att dölja ingrodda fläckar i gamla och utslitna skoluniformer. Aldrig veta om alla familjemedlemmar är vid livet när du kommer hem på kvällarna. Inte veta om det kommer att finnas mat på bordet eller rent vatten att dricka. Det är svårt för oss att föreställa oss, vi har det så bra och lever i sånt välmående så det är som två olika världar. En värld där man lever i överflöd och en värld där inte ens mat varje dag är en självklarhet.

Just därför ska man göra något åt denna skillnad. Livet är inte menat att vara så här orättvist. Vi tvingar inte er att känna sympati med dessa ungdomar, vi ber er att bara tänka en extra gång och tänka hur du skulle reagera om det livet var vardagsliv för ditt barn.

Finns det verkligen någon människa som är värd detta öde? Trots att de alltid är så oerhört lyckliga och finner lycka i det minsta lilla så är de värda ett bättre liv. Ett liv med mat på bordet, vatten att dricka, ha chans att lyckas i livet och inte känna att det är hopplöst att det inte är värt att kämpa eftersom det inte leder någonstans. Med er hjälp så kan vi hjälpa dem. Med era bidrag så kan vi ge dem en framtid. Det behövs inte mycket, bara en summa som hjälper deras skolgång framåt som ger dem en gnutta hopp om att det kommer lösa sig. Att de kan gå upp på morgonen och veta att de inte behöver oroa sig för något. Dessa ungdomar oroar sig mer än vad kanske en vuxen människa i västvärlden gör under hela sin livstid. Önskar vi någon den gnagande känslan av oro och rädsla? Dessa ungdomar är i vår ålder, vi på Sundsgymnasiet är jämnåriga med dem. Och vi vill inte att de ska minnas sin ungdom som så. De har inte chans att få vara ung och fri. De blir vuxna för tidigt och får för stora ansvar för unga. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Tillsammans kan vi bidra till en bättre värld.

Cornelia, Hima, Emelie och Marcus, SP2A
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.