Annons
Insändare

Tillräckligt många miljoner har spenderats

Öppet brev till Mikael Rubin.
Publicerad 16 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna vill se en västlig hamninfart och en ringled runt Trelleborg.
Skribenterna vill se en västlig hamninfart och en ringled runt Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Vi har mycket att tacka din borgerlige företrädare för. Ulf Bingsgård medverkade till att vi fick motorväg från Vellinge till Trelleborg och att vår vackra centralstation renoverades för att kunna ta emot Pågatåg. Denna infrastrukturella positiva förändring har inneburit att vår stad utvecklats.

Har nyligen streamat tre program på SVT play nämligen ”När Domus kom till stan” från 2004 och ”Staden i mitt hjärta” från 2018 del 1 och 2. Alla producerade av Anders Wahlgren fil kand i konst- och arkitekthistoria. Avsnitt som uppmuntrar till eftertanke. Det finns många paralleller i filmerna till Trelleborg som också styrts av en tung betongpolitik utan varsamhet och med kortsiktiga visioner.

Annons

Därför käre Mikael Rubin; bli en diamant tillsammans med dina medregerande - nu har ni chansen.

Medverka till att genast stoppa planerna på en motorväg runt vår stad med truckcenter mitt bland villabebyggelse och en strandnära infart till hamnen från öster. Projektet blir alltmer omfattande och därmed dyrt.

Det räckte inte med den östra delen av projektet. Nu planeras även en ny sträckning på god jordbruksmark norr om västra industriområdet. Det har konstaterats att planerna på att använda den nyligen byggda Västra Ringvägen inte fungerar för tung trafik till hamnen då industriområdet vuxit explosionsartat med mycket detaljhandel och serviceverksamheter längs Hedvägen.

Vad säger de boende i Västra Tommarp att får motorväg till hamnen i sin närhet?

Vad säger de boende på Västervång som så aktivt protesterar mot byggnation utmed väg 108?

Vad säger de boende i nya Trädgårdsstaden om motorvägstrafik inpå knutarna?

Vad säger alla i Mellanköpinge om att få en motorväg med tusentals tunga lastbilar som granne?

Vad säger de som styr det nya Rättspsyk om all få en motorväg som granne i öster där Dalköpingegån går i dagen?

Vad säger alla i villa- och flerfamiljsområdet på Fagerängen om att få en motorväg och ett truckcenter i grannskapet?

Vad säger alla boende i villaområdet söder om väg 9 om att få en motorväg mot hamnen som granne och ett truckcenter i norr?

Annons

Vad säger alla på Östra Stranden framför allt de som bor längst västerut vid den lummiga Nyhemspaken med några av Trelleborgs äldsta hus utmed havet - detta omskrivet i TA (redan den 28 nov 2008) - alltså tio år av oro som drabbat många av kommunens innevånare?

Vi är många som känner oss lurade och vilseledda av politiker och ni som ser SVT-avsnitten som vi tidigare berättat om känner säkert igen er.

Finansiering av en östlig hamninfart är inte klar och blir mycket svårlöst. Förhandlingarna med länsstyrelse och Trafikverk tycks nu äntligen komma igång. Båda vill se en hamninfart från väster och är negativa till en infart från öster bland annat beroende på den längre körvägen som också har stora negativa miljöaspekter. Inte vill vi trelleborgare, redan tungt skuldsatta av hamnutbyggnaden, stå för finansieringen av infart till hamnen när det måste sparas på andra områden.

Det är inte rimligt eller ens möjligt att en liten kommun skall finansiera infrastruktur för svensk import/export.

Är detta rätt Mikael Rubin - nu har du möjlighet att visa förnuft.

Tänk smart; låt Trafikverk och länsstyrelse och EU vara med i planering och framför allt finansiering. Där finns kompetens - projektet är för stort för Trelleborgs kommun att hantera. Tillräckligt många miljoner har spenderats på konsulter som bara följer kommunens intentioner såsom nickedockor.

Vill se en västlig nedgrävd/delvis nedgrävd infart till hamnen med truckcenter bakom tippen på väster som finansieras av andra än innevånarna i Trelleborgs kommun

Mikael Rubin, Erik Lundström med flera låt förnuftet segra och arbeta även omgående för en östlig del runt vår stad från väg 9 via Citygross till den nya rondellen vid väg 108 för att ansluta till Västra Ringvägen för att avlasta city. Denna Östra Ringväg har inte med motorväg till hamnen att göra. Denna väg behövs snarast inte minst när brandstationen blir färdigställd på norr.

Eventuellt kan det planeras för en framtida tågstation norr om staden.

Trafikverket och länsstyrelse får medverka till ett delvis tunnelalternativ från väster till hamnen så att sjöstaden kan planeras.

Pia & Hans Nyman

Annons
Annons
Annons
Annons