Annons
Insändare

Tillgänglighet alldeles för dålig inom svensk sjukvård

Det finns i Sverige en vårdgaranti.
Insändare • Publicerad 11 februari 2011

Denna innebär följande görs bedömningen att du behöver besöka en läkare skall detta ske inom sju dagar. Ifall du behöver den specialiserade vården skall du få en tid så snart som möjligt men senast inom 90 dagar efter att beslut fattats. Om den specialiserade vården bedömer att du behöver behandling skall denna påbörjas så snart som möjligt men senast inom 90 dagar efter att beslut om behandling fattats. Men nu är det så att läkaren vill ju komma fram till vad felet är på patienten och skriver då remiss för till exempel coloskopi, röntgen med mera.

Det står i reglerna att undersökningar till exempel röntgen och laboratorieundersökningar omfattas inte av vårdgarantin. Detta är flaskhalsen. Man kan i praktiken få vänta nästan hur länge som helst och ofta upp till ett halvår. Naturligtvis bör även dessa undersökningar omfattas av vårdgarantin Dessutom anser jag att en månads väntetid är tillräckligt för dessa undersökningar. Eftersom tillgängligheten till den svenska sjukvården är så otillräcklig så förstår jag alla dessa sjuka som reser till andra länder där väntetiderna är mycket kortare än i Sverige. Försäkringskassan skall naturligtvis betala för vården i utlandet.

Nilla Andersson
Sylvia Oscarson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons