Annons
Insändare

Till vilken nytta viner piskan?

Insändare • Publicerad 17 november 2006

"Nu ska de lata slashasarna, som snyltar på våra exklusiva Djursholmspengar, piskas så att de tar ett arbete." Det tycks vara melodin för de nya, mjuka, vi-vill-inte-jävlas-med-folk-moderaterna.

Självklart ska alla som har blivit av med jobbet – eller som ännu inte fått något jobb – söka nytt aktivt. Det gör också de allra flesta (även om det alltid finns rötägg som inte sköter sig). De av oss som har varit arbetslösa vet att det är en härlig känsla när man väl får ett jobb igen. Självkänslan och ekonomin förbättras.

Annons

Det stora problemet har inte varit att man inte söker jobb när man är arbetslös, utan att villkoren under tiden är tuffa. Kraftigt sänkt inkomst, försämrad rätt till barnomsorg, förlorat socialt kontaktnät, en tuff mental press och så vidare. Nu tror högerregeringen att man kommer till rätta med arbetslösheten genom att sänka a-kassan, och bötfälla och tvinga arbetslösa att ta jobb man inte passar för eller vill ta, till cirka halva tidigare lönen. Det leder ju bara till att vi får lägre och lägre löner, och sämre och sämre jobb.

Dessutom är ju arbetslösheten nu nere på målet fyra procent – redan innan moderaterna har hunnit genomföra några av sina försämringar av a-kassan. Jag tror inte att de och andra försämringar som gör det otryggare på arbetsmarknaden påverkar sysselsättningen positivt. Tvärtom handlar det om att betala för de stora skattesänkningarna för höginkomsttagare, och att göra det enklare för arbetsgivarna att avskeda.

NN

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons