Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tänk på turismen!

Trelleborgs kommun borde ha tänkt efter före de sågade ner platanerna norr om biblioteket.
Skribenten saknar platanerna vid biblioteket.
Skribenten saknar platanerna vid biblioteket.
Foto: Boris Grdanoski
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Lunds stad flyttade 100 år gamla plataner till en annan plats för att spårvagnen skulle komma fram. Här tog man fram motorsågen. Med de maskiner som finns borde det inte har varit svårt att flytta träden. Det är dyra träd, slöseri med skattebetalarnas pengar!

"Det är dyra träd, slöseri med skattebetalarnas pengar!"

Förra året påminde jag om Sjöormen, den ser lika bedrövlig ut i år. Ska det vara så svårt att åtgärda? Tänk på turismen!

Lars Bergsten

Svar direkt: Det är snart sex år sedan busstrafiken på Trelleborg Övre flyttade till nuvarande stationsområdet. På Trelleborg Övre stod ett antal relativt små turkiska hasslar, och på områdena runtikring många medelstora plataner, askar, lind och en och annat björk. Någon tid efter busstrafikens flytt startade arbetet med att planera området för framtiden.

Ett ambitiöst planprogram som styrde upp områdets karaktär i större drag togs fram och antogs så småningom. Efter planprogrammets antagande startar arbetet med detaljplanerna, tre till antalet, för området. I detaljplanerna regleras områdets markanvändning mer i detalj, och exploatörer har knutits till området. I dagsläget pågår dragning av ledningar, byggande av gator, förberedande av tomter för byggande med mera.

Som insändarskribenten påpekar, så kostar byggnationen ett och annat träd, sörjt av den som älskar träd. Hade några träd kunnat räddas genom att de flyttades till en annan plats? Detta har diskuterats gällande de turkiska hasslarna, men det har inte bedömts vara framgångsrikt. En flytt av ett medelstort eller stort träd kräver förberedelser såväl på trädet som på den nya platsen, detta en längre tid innan det flyttas. Det skall också finnas en plats där trädet verkligen passar in. Ett flyttat träd kräver extra skötsel och omvårdnad. Men visst går det att flytta träd, även om överlevnadsprocenten är långt ifrån hundra. Det finns exempel på att man flyttat mycket stora träd. När det gäller Trelleborg Övre kommer ett antal nya träd att planteras, som så småningom växer upp. I den planerade parken norr om Havrejordsvägen kommer ett antal spännande arter att planteras och i Albäck är en helt ny skog på väg upp.

Trycket från exploatering är starkt i stadskärnor som här på Övre. Genom att värna de parker som ändå finns som Generationsparken och Stadsparken, och göra något intressant av de hörnor som blir kvar, torde vi ändå kunna skapa en bra utemiljö för de som bor här.

Mark Huisman, stadsträdgårdsmästare

Läs mer