Insändare

Tänk på igelkottarna när brasorna tänds

Insändare • Publicerad 29 april 2008
Tänk på igel-kottarna när ni tänder brasan i kväll, uppmanar insändarskribenten. Arkivbild: Scanpix
Tänk på igel-kottarna när ni tänder brasan i kväll, uppmanar insändarskribenten. Arkivbild: ScanpixFoto: 

ººAtt anordna en brasa för att bränna ut det gamla och välkomna det nya är en gammal tradition som återfinns i många kulturer. Majbrasan den sista april är en uppskattad tradition i Sverige och det är många som börjar samla ris tidigt till valborgsbålet. Tyvärr är det inte alla som uppfattar en rishög som början till en brasa. Igelkottar, fåglar och andra djur använder rishögar för att övervintra eller bygga bo i.

När brasan tänds gå dessa djur en plågsam död tillmötes och bränns ihjäl bland grenarna. Detta är förstås inte intentionen hos dem som byggde och tänder brasan. Men nu, när ni som anordnar en majbrasa vet om att djur som kan fara illa, har ni också ansvar för att förhindra detta!

Lyckligtvis är det enkelt att spara djurens liv! Någon dag före brasan, helst så nära Valborsgmässoafton som möjligt; plocka bort de översta lagren på rishögen och skala försiktigt nedåt. Flytta materialet till brasan en bit bort. Skala försiktigt nedåt och om du träffar på en igelkott, låt då rishögen vara – igelkottar är en fridlyst art sedan 1972. Det innebär också att ni inte får flytta igelkottar från en plats till en annan. Så flytta på majbrasan bit för bit innan ni tänder den, eller bygg en ny majbrasa om ni hittat djur i den gamla.

Sedan kan ni och alla andra njuta av den sprakande elden med gott samvete – och igelkottarnas chans till existens i framtiden ökar!

Ingegerd Elvers
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.