Annons
Insändare

Tänk på hur du använder dina ord

Ord! Detta uttryck mellan oss människor.
Publicerad 23 januari 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ord kan såra djupt om man använder dem fel, varnar signaturen Magne.
Ord kan såra djupt om man använder dem fel, varnar signaturen Magne.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vi har detta uttryck för att ge information eller ta emot densamma.

Informationen kan vara av låg art såsom svordomar eller motsatsen, det vill säga av mjukare karaktär. Det händer, oss människor emellan, att ilskan och humöret rinner på, som man brukar säga, och då̊ kan man yttra ord som man sedan kan ångra att de blev sagda.

Annons

Denna konst kallas allmänt för behärskning, vilken kan vara svår att lära sig. I olika sammanslutningar, till exempel föreningar, blir denna ansträngd mellan vissa personer och då̊ kan ord som sägs skada mer än de gör någon nytta.

Om jag skall försöka utveckla mina tankar om användandet utav orden, så̊ finns det likheter med att avfyra ett vapen emot en annan person.

Det sägs att ord kan såra mer än en fysisk skada då psyket hos personen som blir offer för denna attack kan lida mer än av en fysisk skada. Den attackerade personen behöver kanske bearbeta, jag vill kalla det för på̊hoppet, under en längre tid innan det försvinner ur dennes medvetande. Under denna tiden kan som sagt psykisk skada vara värre än fysisk skada.

Nu finns det personer som specialiserat sig på̊ metoden att angripa en annan person psykiskt. Det är dock inte säkert att denne är medveten om vad han kan ställa till med genom sådant på̊hopp. Den angripne har kanske lärt sig den ljuva konsten att behärska sig och inte gå̊ i svaromål mot den som angriper. Kanske det finns någon som då vill kalla den angripne för feg, men det finns ju ett uttryck som lyder: Det är bättre att tiga än att illa tala.

Jag vill upplysa läsaren om att i de kretsar som jag verkat i finns personer utav vad jag skulle vilja kalla olika kvaliteter, mig själv inkluderat. Det har gett mig insikten och medvetenheten att orden är något som man ska vara väldigt försiktig med att använda då̊ det hettar till. Man kan stilla undran varför vuxna personer skall behöva använda ord som skadar. Ord som är sagda kan aldrig tagas tillbaka hur mycket ursäkter som än utdelas.

Magne

Annons
Annons
Annons
Annons