Annons
Insändare

Tänk om en saga kunde bli sann

Insändare • Publicerad 23 augusti 2013
Skribenten önskar sig en mer tillgänglig hamn.
Skribenten önskar sig en mer tillgänglig hamn.Foto: Foto: Eva-Lisa Svensson

Det var en gång en hamnbassäng som allmänt kallades för nyhamnen. Tänk om man kunde återgå till som det en gång var, med en under omgivning med småbåtar, fiskebåtar för sillfiske samt trålare som de större kallades för. Vi som växte upp i denna miljö kan inte glömma dessa fantastiska områden att vistas i. Vi fick njuta av nytjärade kajer och en doft utav nyfiskad fisk. Om man skulle återgå till denna miljö. Vad fodras då?

Eftersom det är meningen att hela hamnkontoret skall flyttas ut på det utfyllda området öster om hamnen och gamla GM byggnaden står tom där tidigare väntande lastbilar varit uppställda, då undrar jag vad denna stora byggnad skall användas till?

Annons

Mitt förslag är att riva denna betongklump som en gång i tiden förstörde planteringarna som fanns här och vidare satte stopp för stadens invånare att kunna komma ner till sin älskade hamn. Jag vet också att många personer har haft sitt arbete här under åren som gått, med det var då det. Nu gäller andra tider med nedläggning av företag som Perstorp AB samt gamla hedersamma Dux. Vad blir kvar av dessa enorma byggnader? Kanske någon kommer på den ljusa idén att hyra ut lokalerna till andra företag. Någon har försökt med att etablera Kokums i gamla 9e fabrikslokaler med det gick inte, varför kan man undra, det finns säkert ett svar på den frågan som kan vara intressant att veta för allmänheten.

Om man spånar vidare på sagan som jag inledde med, med lite vilja en utmärkt badstrand vid vissa tillfällen då vinden från söder inte är för skarp, söder om Maxi storhandel och vidare västerut med sandbotten lite längre ut och en strand som går att idka solbad på. Denna landremsa har varit användbar i långa tider tillbaka. Tänk på vilka tillfällen det finns att utnyttja om man vill.

Vidare så har ju småbåtshamnen varit på tapeten att läggas ner, då kunde tillfället givas att anlägga en småbåtshamn inne i nyhamnen som det var förr. Vad det gäller in- och utfart från och till denna hamn kunde man säkert göra ett urtag i exempelvis den västra pirarmen så att risken med att kollidera med de större båtarna helt uteslöts.

Vad gäller det västra området nere vid havet kanske någon ville eller kunde etablera en typ av restaurang med utsikt mot havet och njuta av detta när klimatet är som bäst, det händer det också.

Sagan som jag kallar detta för kunde säkert utvecklas ännu mer om vår stad vid havet. Säkert är det många som kritiserar mina önskningar men märk väl det är och förblir en saga som kanske kan bli sann.

INTERNAL INTERNAL
Magne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons