Annons
Insändare

Tänk lugnt och logiskt

Min insändare om billig och säker el (den 19 januari) har missuppfattats av Lise Nordin (den 25 januari) så jag får förtydliga.
Insändare • Publicerad 1 februari 2011

Kärnkraftverket i Barsebäck som under många år producerat el oavsett om det har blåst eller inte och utan att spy ut kol, svavel eller koldioxid stängdes tvärt för att glädja miljövännerna.

För att kompensera elbortfallet importeras kolproducerad elkraft, helt bissart.

Annons

För att ytterligare glädja miljövännerna byggs vindkraften ut i rask takt. Haken är dock att varje propeller ger så lite energi att den inte bär sina kostnader, den måste subventioneras. Ju fler propellrar desto högre förlust. Orsaken är att ibland blåser det för lite, ibland för mycket, när det blåser lagom har vinden för lite energiinnehåll.

Miljövännerna hade en gång en käck slogan som ofta skanderades: Vad ska väck - Barsebäck! Vad ska in, sol och vind.

Nu är Barsebäck väck men vinden är en förlust, solen lyser med sin frånvaro under vintern.

Finland har lugnt och logiskt byggt ut sin kärnkraft. I Sverige är det en helt omöjlig tanke. Lise Nordin har helt rätt när hon konstaterar att Sveriges kärnkraft åldras. Då tvingas vi att, som i Barsebäcksfallet, kompensera med smutsig kolproducerad el, priserna stiger, frågan är när smärtgränsen nås, då får vi kanske börja göra som Finland – tänka lugnt och logiskt.

Nilla Andersson
Bertil Berggren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons