Annons
Insändare

Tala i klartext om hur illa det är

Insändare • Publicerad 30 juni 2005

Om vi antar att de drygt 500 000 förtidspensionerade i åldrar från 35 år och uppåt kostar oss drygt 60 miljarder kronor per år. Plus att hälften av de sjukskrivna också får 60 miljarder. Därtill kommer alla övriga utan jobb som ersätts med 80 miljarder. Då blir effekten att en miljon medborgare, utan ett riktigt jobb, delar på 200 miljarder kronor per år. Vad motsvarar detta enorma belopp? Jo – en miljon nya bilar för 200 000 kronor styck. Varje år.

Den svenska bilparken, som lär vara den tredje äldsta i gamla Europa, speglar "välståndet" här i folkhemmet. Anledningen är att skatterna här i landet är så höga att vi inte har råd att byta bil lika ofta som andra européer. Ett annat mått är att bygga 200000 villor i prisläget en miljon kronor styck.

Annons

Det blir också 200 miljarder. Och varför är skatterna så höga? Bland annat för att man inte har en skälig koll på vilka belopp man betalar ut i ersättningar och bidrag. Och varför. I kampen om makten är arbetslösheten nog det viktigaste inslaget. Den redovisas därför till runt 5,5 procent oavsett om den, enligt LO:s ordförande, råkar vara cirka 8 procent, eller dom 17 procent, som en partiledare räknat fram.

En aktad utredare på LO har hävdat att Sverige ligger på Europa-nivån, 20 procent. Är 5,5 procent, enligt "vår" definition, klokt att locka med när verklighetens mardröm är 20 procent? Efterkrigstidens framsynta sossar skulle i klartext ha berättat hur illa det är ställt. Sverige och Europa står vid ett vägskäl.

Ena vägen leder till ekonomisk kris. Den andra går via smärtsamma reformer i stil med de som de tyska sossarna har genomfört. Reformerna leder till att vi åter blir konkurrenskraftiga på de stora världsmarknaderna.

Regeringens taktiska väntan med både skattehöjningar och bidragsminskningar till efter valet duger inte. Vi medborgare förstår så innerligt väl att sossarna vill behålla både makten och tillgången till köttgrytorna. Men visa nu om ni är värda det!

Tage Sandmark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons