Insändare

Tågstationens placering engagerar trelleborgarna

Insändare • Publicerad 18 oktober 2006

Få ämnen har så engagerat trelleborgarna som placeringen av den blivande ändstationen för lokaltågen.

De självklara fördelarna ur trafik- och miljösynpunkt med att samla trafiken i en knutpunkt har gjort att en överväldigande majoritet förordat hamnen, med Banverkets terminologi kallat Trelleborgs Nedre.

Egentligen borde diskussionen om placeringen därmed vara överflödig och överstökad.

Så är dock inte fallet och fortfarande utreder Banverket ytterligare två alternativ: Sandmöllan och Vipeängen.

De två senare sägs kosta 80 miljoner mindre och finns därmed kvar i Banverkets funderingar. Förvisso mycket pengar men i det här sammanhanget högst försumbart med tanke på att placeringen har en livslängd som av Banverket uppskattas vara 60 år.

Mot den högre kostnaden ska också ställas den större samhällsnytta och bättre kommunekonomi man får med en placering vid Trelleborgs Nedre.

Genom det större antalet besökare fås ett större underlag för butiker och andra serviceinrättningar som frisörer, kaféer, krogar, banker, torghandel, tandläkare. Detta ger Trelleborgarna inte bara bättre service på "hemmaplan" utan alstrar också välbehövliga arbetstillfällen inom kommunen.

Givetvis kan ett antal företag också väntas bidra med flera skattekronor till Trelleborg som annars kan väntas hamna i andra ändan av banan.

En hög besöksfrekvens i centrum är också fördelaktig ur social och kulturell synpunkt. Besök på muséer och bibliotek och vid underhållning i Stadsparken och på Rådhustorget ökar folklivet i centrum Det är väl bekant att riskerna för bus och ännu värre brott minskar i välbesökta stadskärnor jämfört med om dessa står tomma.

Att Banverket inte värderar in samhällsekonomiska och sociala skäl i sina utredningar kan man kanske förstå. Sett ur totalsynpunkt gäller dock här den gamla sanningen att "ibland är det dyrt att köpa billigt".

Mot ovanstående bakgrunder är det svårt att förstå varför en del kommunpolitiker fortfarande slirar på sina uppfattningar och kryper bakom Banverkets utredningar. Och för all del gå inte på detta! Det är till syvende och sist Trelleborgs kommun som har planmonopolet inom kommungränsen och avgör var pågatågsstationen ska ligga!

Gert Rosenquist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.