Annons
Insändare

Tack för musiken Gustaf

I samband med kyrkoherde Gustaf Centervalls avskedspredikan den 28 oktober riktades från skilda håll många välförtjänta tack till honom. Dock saknades ett särskilt tack för hans enastående engagemang inom musiken, framför allt för församlingens pianofestival.
Publicerad 1 november 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Få känner till vilken fantastisk flygel som finns i S:t Nicolai kyrka i Trelleborg.
Få känner till vilken fantastisk flygel som finns i S:t Nicolai kyrka i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Förutsättningen för en sådan festival är naturligtvis en konsertflygel av mycket hög klass. En sådan äger församlingen i Trelleborg, förmodligen en av Europas förnämsta. Världen över känner de flesta konsertpianister till den Steinwayflygel som finns i Trelleborg. Kunskapen om detta sprids nämligen inom professionen. Centervall har därigenom satt Trelleborg på världens konsertpianisters karta.

De flesta tillfällena då flygeln kommer till användning i församlingsarbetet märks inget av dess anmärkningsvärda kvalitet, utan den klingar ungefär som vilken hyfsad konservatorieflygel som helst. Men under pianofestivalerna blixtrar den till och fyller kyrkans valv med himmelska klanger (inte ens Wienerfilharmonikerna hade kunnat åstadkomma detta bättre – bara annorlunda).

Annons

Detta kräver naturligtvis pianister av internationella mått, som var och en förmår lyfta fram instrumentets och sina egna kvaliteter. Dessa drar publik som villigt betalar 300-800 kronor för en konsert var helst de framträder i världen. Gratis i Trelleborg. Synd bara att de flesta trelleborgare inte har en aning om allt detta!

Tusen tack – Gustaf Centervall – för att vi fått ha dessa musikaliska högtidsstunder i S:t Nicolai, och må festivalen få en fortsättning in i framtiden.

Stephan Bladh

fil. doktor i musikvetenskap

Annons
Annons
Annons
Annons