Insändare

Ta från de rika och ge till de fattiga

Svar till riksdagsledamot Anders Hansson (m) (den 22 februari).
Insändare • Publicerad 2 mars 2010

Trevligt att en borglig politiker behagar att replikera, tillika en riksdagsledamot. Att det är en politiker som svarar förtydligas av att det är en massa prat utan att svara på min undran samt att en del fakta är struntprat.

Antalet förtidspensio-nerade var inte 555 000 utan som mest 330 000.

Det var inte 144 per dag som förtidspensionerades utan 45,7 varav hälften bara hade sju-åtta år kvar tills ålderspensionen. (Källor; FK)

Tydligen ingår inte miniräknare i Era förmåner.

För övrigt hade våra grannländer högre siffror.

(Källa; Nordisk statistisk årsbok.)

Sverige var inte världens mest sjukskrivna land, inte ens Europas.

Citat 1: Det är en myt att svenskar varit sjukskrivna mer än människor i andra europeiska länder. (Björn Johnson, forskare vid Malmö högskola.)

Citat 2: Sverige är ett av få länder som öppet redovisar långtidssjukfrånvaron, och att påståendena om att svenskarna skulle vara mer sjukskrivna än andra européer är därmed en myt.

(Företagsekonom & Docent Paula Liukkonen)

Kostnaderna för sjukskrivningar har dock ökat vilket inte beror på att fler blivit sjukskrivna utan på långtidssjukskrivningar. De sjukskrivna har inte fått den rehabilitering de behövt.

Tittar man på statistik från 1971-1999 så visar den att hur många som sjukpensionerades påverkades inte av vilken regering vi hade. Under dessa decennier sjukpensionerades cirka 36 000 per år. För perioden 2002-2006 var det 16 700 per år, alltså mindre än hälften.

Vi kan båda bolla med siffror och läsarna får tro vad dem vill men ett obestridligt faktum kvarstår; Under januari-mars förlorar jag personligen 20 000 kronor. Andra förlorar betydligt mindre, andra har förlorat sitt liv. Tillika ville borgarna att vi inte skulle någon ersättning alls från början! Jag upprepar frågan; Varför denna kraftiga försämring i vår ekonomi?

Eftersom jag inte är politiker ska jag svara på Din fråga; Vad tror Du själv är bäst för landet och personen i fråga?

Jag är mycket positiv till att folk rehabiliteras men mycket negativ till att så många får sin ekonomi krossad.

Mer pengar till sjukvården så att folk får den hjälp de behöver.

Halvera riksdagsledamöters och ministrars löner så kanske vi får fler politiker med folklig förankring.

Ta från de rika och ge till de fattiga.

Nilla Andersson
Ruinerad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.