Annons
Insändare

Ta ert ansvar eller lämna!

Insändare • Publicerad 4 juli 2008
Insändarskribenten är upprörd över hur skolan behandlar elever med läs- och skrivsvårigheter. Skribenten kräver ett svar från ansvariga politiker. Arkivbild: Scanpix
Insändarskribenten är upprörd över hur skolan behandlar elever med läs- och skrivsvårigheter. Skribenten kräver ett svar från ansvariga politiker. Arkivbild: ScanpixFoto: 

ºº Varför lägger man inte ner mer resurser på att hjälpa barn med läs och skrivsvårigheter - dyslexi. När man pratar med skolan så får man till svar: resursbrist.

Är det sant att det är så illa att dessa barn som lider av dyslexi inte kan få den hjälp och det stöd som de behöver, har själv pratat med en person som sag att "jag får inte högre lön och det råder resursbrist". Vilket svar! Kom nu inte och säg att de får den hjälp de ska ha och har rätt till för det får de inte .

Annons

Ansvariga bör ta sitt ansvar och tillsätta mer resurser. Enligt lag har tillsynsbeslut funnits att resursbrist inte är ett godtagbart argument i sammanhanget.

Allt enligt kap 5, paragraf 1 i grundskoleförordningen. Det finns inget krav på att en elev ska ha en "diagnos" för att ha rätt till särskilt stöd.

En elev skall ges stödundervisning , om det kan befaras att eleven inte kommer att nå de mål som skall ha uppnåts vid slutet av de femte och det nionde skolåret eller om eleven av andra skäl behöver särskilt stöd. Detta regleras i kapitel § 4-5 i grundskoleförordningen.

I kapitel 5, paragraf 5 i grundskoleförordningen anges att särskilt stöd skall ges till elever med behov av specialpedagogiska insatser.

Skolan ska se till att alla elever ges möjlighet att få en likvärdig utbildning, där elever i behov av särskilt stöd är en prioriterad grupp.

Modersmålsundervisning har stor betydelse för barnets identitet och självkänsla enligt kommunens hemsida.

Där säger man att modersmålet är grunden för barnets förmåga till inlärning. Där finns det tydligen inte någon resursbrist?

Barn med dyslexi har inte de en självkänsla? Jag vill ha ett svar.

Förbannad förälder
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons