Insändare

Sverige har blivit ett orättvisare land

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycks ha hakat upp sig på jobbskatteavdrag samtidigt som alliansregeringen säljer ut våra gemensamma tillgångar. Skälet som anges är att betala av på statsskulden.
Insändare • Publicerad 11 februari 2011

Statsskulden minimerar man när man har överskott i statsfinanserna. Det man gör nu är en dålig affär. Man flyttar ägandet i värsta fall utomlands. Vidare påstår han att jobbskatteavdrag är bästa sättet att minska arbetslösheten. Tankesättet är helt idiotiskt. Vi har fortsatt en av de högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa. Man sviker totalt våra ungdomar.

Vi har stora brister i samhället inom vård, skola och omsorg. Dagligen läser man hur det saknas vårdplatser på våra sjukhus, brist på personal och att man låser in våra gamla dementa under natten, utan personal. Tänk om det skulle brinna. Man förtidspensionerar unga friska människor innan de fyllt 30 – detta är skandal. Ungdomarna är tillsammans med sjuka, pensionärer, ensamstående mödrar, de stora förlorarna. En pensionär med en inkomst av 14 000 kronor i månaden betalar 8 400 mer i skatt än en som jobbar. Pensionärer som tjänar 20 000 kronor i månaden betalar 12 588 kronor mer om året.

Sveriges pensionärer beskattas annorlunda än övriga i EU, samtidigt som det är de, som byggt landet.

Jobbskatteavdraget bidrar till att hålla löneökningarna nere samtidigt som näringslivet gör rekordvinster och direktörerna kammar hem miljoner i bonus. Detta kommer inte att underlätta avtalsrörelsen.

Andra stora brister vi har i samhället är att vi har Europas sämsta kärnkraft, tågen går inte på vintern. Man får sätta in 50 år gamla lok som går när det är snö. Den viktiga malmbanan fungerar dåligt, och vi tappar exportinkomster. Vi har bostadsbrist i stora delar av landet. Ingen fungerande bostadspolitik. Det byggs inga hyresrätter, inga ungdomslägenheter. Bostadsbristen gör att priserna på bostadsrätter är skyhöga speciellt i storstadsområdena.

Miljonprogrammet behöver energieffektiviseras och renoveras. Bara denna åtgärd hade skapat många tusen nya jobb. Stora brister i infrastrukturen – jobb som ändå måste göras. Skolan behöver fler lärare och klasserna göras mindre. Stora pensionsavgångar väntas de kommande åren och brist på personal inom vård och skola.

Sverige har blivit orättvisare. De rika har blivit rikare och de fattiga blivit fler och fattigare. Inkomstskillnaderna, har ökat. Kommuner får förskottera pengar till infrastruktur, som egentligen är statens uppgift.

I kommunen är arvodesfrågan tydligen viktigare än vad som borde göras i kommunen. Moderaterna gick förra mandatperioden till val på minskat utanförskap och jobben.

Hur blev det? Verkligheten kommer alltid ikapp. Vad tycker våra ungdomar, de som är sjuka, de som är arbetslösa och våra pensionärer?

Det är inga problem att skapa jobb om bara viljan finns. Det finns massor att göra. Är man handlingsförlamad går det inte.

Verkligheten kommer alltid i kapp.

Nilla Andersson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.