Insändare

Sverige behöver fler apotek

Insändare • Publicerad 23 april 2008
I de andra EU-länderna kan man köpa nässprej eller huvudvärkstabletter både kvällstid och på söndagar. Vi svenskar är inte betrodda med den friheten, mer än på jouröppna Apotek, skriver skribeten i ett svar på ett tidigare inlägg. Arkivbild: Scanpix
I de andra EU-länderna kan man köpa nässprej eller huvudvärkstabletter både kvällstid och på söndagar. Vi svenskar är inte betrodda med den friheten, mer än på jouröppna Apotek, skriver skribeten i ett svar på ett tidigare inlägg. Arkivbild: ScanpixFoto: 

Svar till Harry Nilsson, ordförande PRO Skåne (debatt den 17 april).

ººPRO är olyckligtvis negativa till avskaffandet av apoteksmonopolet. Vi håller med om att våra apotek är bra, men de kan bli ännu bättre och framför allt ännu mer tillgängliga.

Förkylningar och andra sjukdomar drabbar oss inte bara när apoteken är öppna. I de andra EU-länderna kan man köpa nässprej eller huvudvärkstabletter både kvällstid och på söndagar. Vi svenskar är inte betrodda med den friheten, mer än på jouröppna apotek. Men vi är faktiskt fullt kapabla att ta ansvar för sådana inköp. Därutöver vill jag peka på det orimliga att nikotinprodukter, cigaretter och snus det kan köpas i livsmedelsbutiken, men nikotinhjälpmedel för att sluta röka kan bara köpas på apoteket.

Enligt en statlig utredning botas mellan 80-90 procent av alla hälsoproblem av oss själva. Det är alltså egenvården som är den viktigaste. Tillgängligheten för receptfria läkemedel betyder alltså mycket.

Sverige är ensamt i Europa om att ha ett statligt apoteksmonopol. I övriga nordiska länder har monopolen avskaffats och effekterna är positiva. Island avskaffade sitt monopol redan 1996. Antalet fria apotek ökade med 67 procent i tätort och 17 procent i glesbygd efter bara två år. Även i Danmark ökade antalet apotek när marknaden för receptfria läkemedel avreglerades 2001. Om det lyckades på Island och i Danmark borde det rimligen även lyckas i Sverige, där marknaden är ännu större på grund av invånarantalet. Glesbygdens behov är jag säker på kommer att tillgodoses.

En avreglering av det statliga apoteksmonopolet är viktigt för en fungerande läkemedelsmarknad. Monopolet har spelat ut sin roll. Forskningen är entydig och visar att konkurrens bidrar till bättre priser, service och tillgänglighet. Äntligen avvecklas det statliga apoteksmonopolet!

Ewa Thalén Finné moderat riksdagsledamot södra Skånes valkrets och styrelseledamot i moderatkvinnorna
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.