Annons
Insändare

Sverige är ett rikt land för rika

Svar till Sörby 105-0 (den 28 november).
Insändare • Publicerad 9 december 2013
Skribenten menar att ROT-avdrag bara är till för de rika.
Skribenten menar att ROT-avdrag bara är till för de rika.Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT

För mig stämmer allt i din insändare med verkligheten. Bland annat att "rika vill ha ännu mer".

Och det eviga gnällandet att rika betalar för mycket skatt.

Annons

Jag kan förstå att den som har låg inkomst pratar om hög skatt på grund av sin dåliga lön.

En sak jag tänker mycket på är ROT-avdraget för att bygga och renovera egenägd bostad. Man kan till och med göra avdrag för städning. Det är en fördel för rika och nackdel för fattiga. Jag kan inte i min djupaste dröm tänka mig att ROT-avdraget är gjort för fattiga. De har inte råd att utnyttja det, många gånger på grund av sjukskrivning orsakad av dålig ekonomi.

Jag tänker även på omfattande fusk inom bygge, svarta pengar som betalas för renovering och bygge av egenägd bostad med halverad arbetskostnad. Man lämnar felaktiga uppgifter på sin skattedeklaration. Det är i högsta grad fiffel och bedrägeri. Det gäller svarta pengar och att hitta kryphål. Det är skattebetalarna som får betala mögelrot – man kan säga att det handlar om miljarder.

Jag har svårt att se att fattiga inte skulle ha samma behov som rika när det gäller ROT- och RUT-avdrag. Både när det gäller bygg och städning.

Men hur många har råd till det?

Nilla Olsson
Stojkov Radojka
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons