Annons
Insändare

Svenskt rekord i bortkastade pengar

Sverige har sedan snart åtta år en högerregering.
Insändare • Publicerad 12 februari 2014
Statsminister Reinfeldts politik, tom och innehållslös för oss medborgare, och berikande för de redan rika, enligt Per Brandt.
Statsminister Reinfeldts politik, tom och innehållslös för oss medborgare, och berikande för de redan rika, enligt Per Brandt.Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Den leds av en moderat som så fort han kom till makten satte igång att genomföra en före valnatten den i september 2010 för alla väljare väl dold agenda för att minska den offentliga sektorns ägande och kapitalstyrning. Jag, vill kalla denne mans politik, för äggskalspolitik, därför att den kostat och kostar medborgarna i vårt land en oerhört stor summa pengar, som vi har betalat, utan att få någonting alls tillbaka, för det han skaffat sig och sitt parti förfogande över, tillsammans med sina likasinnade.

Han och hans anhängare, har mitt framför ögonen på oss skattebetalare, lurat till sig och sina kapitalister, ett oerhört stort nationellt kapital, flera tusen milliarder, inte miljoner, som han genom utförsäljningar av statliga, av medborgarna gemensamt ägda företag och verksamheter, flyttat över till de 10 procent av befolkningen, som redan sedan sekler är rikast i landet. I dag äger dessa nu ungefär 90 procent av alla vårt lands tillgångar.

Annons

Det märkligaste är, att de för folket förfärliga konsekvenserna av denna både direkta och indirekta stöldpolitik, har börjat gå upp för ledarna i de små borgerliga stödpartierna först nu. Vissa inom dessa stödpartier har vetat om vad politiken lett och leder till, och hållit tyst och medverkat, vilket är ännu värre.

”Äggskalets” metoder var och är avancerade. Statens monopol inom våra för alla medborgare viktiga kärnverksamheter, skola, vård och omsorg, skulle ”privatiseras”. Avregleringen av statliga monopol har kostat skattebetalarna oerhört många miljarder enligt riksrevisor Claes Nordgren. Riskanalyser och konsekvensutredningar har ”saknats” och tillsynen har varit och är obefintlig. Det har varit mycket dyrt lärande när ”äggskalet” och Co har lekt affär. För medborgarna är det en oerhört dålig borgerlig politik. Resultaten är tomma och innehållslösa. Utom för rikemännen.

Kapitalstöldsresultaten är förödande för befolkningen och omfattar alla samhällssektorer.

Skolan, som under snart åtta år varit experimentverkstad, för en före detta major, i det militära, har bara blivit, sämre och sämre. Vi är snart sämst i Europa. Friskolereformen gjorde riskkapitalister rika.

Skattepengar, som var tänkta till elevernas lärande, har i stället hamnat i skatteparadis eller i moderata riskkapitalisters fickor. John Bauer konkursen satte tusentals elever på pottkanten, samtidigt som det kostade skattebetalarna hundratals miljoner. Det, som hänt på skolområdet, kommer under många år framöver, att vara katastrofalt för landet. Det är dålig borgerlig politik, - tom och innehållslös.

Regeringen ”äggskalet” godkände Vattenfalls NUON-affär på 97 miljarder. Nästan en tiondel av statsskulden.

”Äggskalet” duckar när NUON nämns. NUON -affären är svenskt rekord i bortkastade pengar. Vattenfall, har vid ett flertal tillfällen i Tyskland, skämt ut sig med dåliga rådgivare. Nu i dagarna, gör Vattenfall en ny miljardförlust, genom försäljningen av polska ENEA, för 2,2 miljarder kronor. ENEA köptes 2008 för 4,6 miljarder kronor, - vilket innebär en förlust på 2,4 miljarder kronor.

Äggskalspolitiken är en väldigt dålig borgerlig politik, - tom och innehållslös för oss medborgare, och berikande för de redan rika.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons