Insändare

Sveket mot pensionärerna

Insändare • Publicerad 12 januari 2007

Före valet kunde vi läsa följande:

"Vi kristdemokrater vill värna de sämst ställda pensionärerna. Över en halv miljon (min kommentar: enligt Försäkringskassan 752600 ålderspensionärer som endast har cirka 3300-5500 kr/mån efter skatt) av Sveriges pensionärer lever i dag under mycket knappa förhållanden. Socialdemokraterna har svikit de sämst ställda pensionärerna, vars ekonomiska utveckling hållits tillbaka mer än för någon annan grupp i samhället. Vi kristdemokrater kräver därför en rejäl höjning av pensionen för garantipensionärerna. Vi föreslår 853 kronor mer i månaden i garantipension, samt en grundavdragshöjning som ger 130 kronor mer i plånboken varje månad till alla pensionärer. De sämst ställda pensionärerna har under en lång följd av år haft den sämsta ekonomiska utvecklingen. Vi kristdemokrater anser att dessa pensionärer under en alltför lång tid glömts bort och att en rejäl höjning av garantipensionen nu måste ske. Det är därför vi föreslår en höjning av garantipensionen med 853 kronor per månad, så att den som lägst ska kunna uppgå till 7900 kronor per månad."

Kristdemokraterna sände även ut som valmanifest ett "Garantibevis till dig som väljare inför valet 2006". I det står att "Garantipensionerna ska höjas rejält och skatten sänkas för alla pensionärer." Många väljare tänkte då, fantastiskt att ett riksdagsparti tänker på oss pensionärer. Det partiet måste vi rösta på.

Hur mycket är garantibeviset värt i dag när kristdemokraterna kommit med i vår regering? Tänk ifall de garantibevis vi erhåller på köpta varor skulle vara lika lite värda som kristdemokraternas. Skatterna sänks 2007 men inte för pensionärerna och uppräkning av pensionerna med 853 kronor i månaden blev ej av. De pensionärer som röstade på kristdemokraterna har blivit grundligt svikna.

Sylvia Oscarsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.