Annons
Insändare

Svårt åka med buss om du har barnvagn

Söndagen den 8 maj 16.30. Vi är många som står och väntar på bussen på Södervärn.
Insändare • Publicerad 18 maj 2011

Där står bland andra en pappa med vagn och två små barn. Bussen kommer, stannar och släpper på oss, men chauffören säger i högtalarna att tyvärr får inte vagnen plats, då där redan finns en på bussen.

Visst där står en sulky, av modellen liten, går att fälla ihop, då den inte tar stor plats. Jag och en annan tjej kommentera detta ganska högt, men chauffören lyssna inte. Pappan som väntade med sina två barn fick alltså inte följa med bussen.

Annons

Samtidigt kommer det en familj till med en vagn, vilket då innebär att de ska vänta en timme på nästa buss och hoppas på att där inte finns någon vagn redan.

Ska man ringa och beställa plats till barnvagn innan man ska ta sig till exempel mellan Trelleborg och Malmö?

Alla dessa resväskor som oftast står i gången säger ni aldrig något om. Hur skulle ni lösa det om där kommit en rullstolsbunden människa? För detta får ni inte nejka. Bett föräldrarna att gå av då?

Men att där står fullt med människor i gången vid vissa tillfällen anser ni som säkert? För vad är skillnaden om där står en vagn lite ut i gången eller fullt av resväskor som välter vid varje sväng, eller bussen är full av stående passagerare?

Visst säkerheten först. Men hallå – var är säkerheten med väskor och passagerare?

Ska tillägga att chaufförerna som kör den linjen är så olika. Vissa chaufförer (de flesta) ordnar och fixar för oss passagerares bäst, men vissa, borde gå på en charmkurs. Ska Skånetrafiken kunna hålla den höga status ni så gärna vill, se över era rutiner samt skaffa er en telefon där vi föräldrar kan ringa och boka en plats till vår barnvagn.

Den förtvivlan jag såg i pappans och barnens ögon ska inte få finnas, på söndagar går bussen inte alls så ofta som vardagar.

Tacksam för svar.

Svar direkt: Riktigt tråkigt att pappan med barnvagn och barn inte kom med på turen. Jag håller med dig om att när bussarna inte går så tätt så kan väntan bli lång. Det är alltid svårt att göra avvägningar med barnvagnar och hur många som får plats. Viktig att tänka på är att det alltid är föraren som har säkerhetsansvaret detta kopplat till våra allmänna resevillkor. Om man inte kommer med som i detta fallet, så träder vår resegaranti in, förutsatt att man blir försenad mer än 20 minuter.

När det gäller rullstolar, så ska föraren, om det visar sig att rullstolen inte kan följa med kontakta sin trafikledningen som därefter ombesörjer transport.

Annons

Skrymmande bagage får medfölja utan att det skapar olägenhet för medpassagerarna.

Bra att du upplever att de allra flesta förare på den aktuella linjen är bra och hjälpsamma.

Ulrika Mebius,

press och informationschef Skånetrafiken

Nilla Andersson
En som pendlar varje dag
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons