Insändare

Svar till arbetsvillig

Insändare • Publicerad 6 mars 2007

Svar till En som kunde ha arbetat för 15 år sedan, men fick ett nej av handläggaren (TA 27 februari.)

Det är av största vikt är att ta tillvara på den arbetsförmåga som trots sjukdom kan finnas kvar.örsäkringskassan erbjuder inte "sjukpension". I princip ska ett sjukfall inte vara mer än ett år.

Om personen då, trots olika insatser som till exempel anpassning av arbetsplatsen och/eller omplacering hos arbetsgivaren eller annat lämpligt arbete på arbetsmarknaden, inte bedöms kunna återgå till arbetsmarknaden inom ytterligare cirka ett år ska sjukpenning ersättas med sjukersättning.ättning ges oftast som tidsbegränsad eftersom det är meningen att målet på sikt ska vara att återgå till arbetet och därför ska det finnas en plan för detta om det inte är uppenbart omöjligt. Den som vill och kan återgå i arbete kan alltid göra det.

Man kan dessutom ha sin sjukersättning vilande under en tid man prövar på att arbeta. De tre första månaderna kan manvissa fall både ha sin sjukersättning och sin lön.

Du nämner studieskuld – kan det vara så att du velat ha en utbildning som inte kunde ersättas av socialförsäkringen och att det är därför att du känner dig kränkt av handläggaren under tio års tid?örsäkringskassan kan inte bekostaågra utbildningar längre. Däremot kan det i vissa fall beviljas rehabiliteringsersättning under en utbildning. Det gäller bl a om en arbetsgivare erbjuder en omplacering som kräver en max ettårig kompetensinsats/utbildning. Det kan också i vissa fall gälla en arbetslös som bara bedöms klara ett särskilt anordnat arbete som kräver en max ettårig utbildning. Det finns möjlighet att både överklaga Försäkringskassans beslut och att kontakta handläggarens chef för att diskutera ev. byte av handläggare. Alla handläggare måste givetvis följa lagstiftningen och den vägledning som finns. Tyvärr har en del av våra kunder felaktiga förväntningar på vad socialförsäkringen kan bistå med. Försäkringskassan har därför en viktig uppgift att förklara detta på ett förståeligt sätt.

Kerstin Holst,

informationschef

Försäkringskassan länskontoret Skåne

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.