Annons
Insändare

Styrs världshandeln av multinationella företag?

Multinationella företag etablerar sitt huvudkontor i länder med liten eller ingen företagsskatt alls.
Insändare • Publicerad 13 juni 2012

Europas länder är i kris beroende på dålig styrning av de multinationella företagen och lågprisländernas fria inflöde. EU består av ett gäng politiker från olika länder som inte har grepp om hur den gemensamma ekonomin skall skötas och som inte ger avkall på det egna landets fördelar. Solidaritet är ordet för att bemästra de stora multinationella företagen. Detta oförstånd i ekonomiska frågor har förorsakat att länder inom EU i dag är i kris både ekonomiskt och med stor arbetslöshet som följd.

Vid en rangordning skulle jag vilja påstå att företagsskatterna är den viktigaste skatten inom EU som ger de multinationella företagen möjlighet att skaffa sig vinster på EU-medlemmarnas bekostnad. För att EU skall fungera måste beskattningen av företagen vara lika i länderna inom EU. Detta spekulerande mellan länder för att dra till sig pengar på andras länders bekostnad stjälper hela tanken att ha en gemensam fungerande marknad i Europa.

Annons

I och med att multinationella företag etablerar sig i länder med låg företagsskatt så har man en ekonomisk fördel att ytterligare köpa upp företag och höja varors värde. Tro inte att de multinationella företagen är dumma utan de vet vad de gör. Sverige är ett land med hög företagsskatt och skulle då vara ett ointressant land för de multinationella bolagen. Men så är det inte. Vi är extra intressanta då vi har relativ bra utrikeshandel genom våra naturtillgångar. Svensken tror att priset på våra varor skall vara höga beroende på våra höga skatter och relativ goda export. De multinationella företagen ser till att hålla uppe prisnivån i vårt land som ger dem extra inkomster. Ett exempel på där de multinationella företagen är inblandade. I Spanien kostar ett visst klädesplagg 30 kronor men i Sverige kostar samma plagg 300 kronor. Hur kan det vara en sådan prisskillnad inom EU när vi handlar varan från samma lågprisland? Den enda vettiga förklaringen är att det multinationella företaget köper varan för kanske 15 kronor men anser att Sverige har råd att betala 150 kronor. Då har det multinationella företaget tjänat tio gånger mer genom att sälja till Sverige och vår svenska ekonomi undermineras. Att köpa en vara i Sverige för 150 kronor som endast är värd 15 kronor är osund handel. Detta är förödande för Sverige men staten får in mer skatt på till exempel moms. På detta sätt kan det inte fortsätta i längden för då blir vi ett U-land med stor arbetslöshet som följd.

Liksom vi sköter vår privata ekonomi så måste EU och Sverige sköta sin ekonomi. Lågprisländerna i östra Asien har expanderat i en takt som påvekar hela världsekonomin. De har inte bara expanderat av egen kraft utan i stor utsträckning fått hjälp av multinationella företag som etablerat sig i landet eller beställt varor där de har full kontroll på prisnivån utan hänsynstagande till arbetskraften. Denna onormalt snabba expansion har påverkat övriga värden som medfört stor arbetslöshet och indragningar på den offentliga sektorn.

Vem skall äga Sverige?

Är det vi Svenskar eller är det multinationella företag, asiatiska länder och banker. Fortsätter vi på den inslagna vägen blir vi svenskar skuldsatta och ovan nämnda enheter kommer att äga Sverige. Staten hjälper till att sälja ut de livskraftiga företagen som verkar i Sverige. Vi har verkligen hamnat i skuldfällan!

Nilla Olsson
Ivar Ek
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons