Annons
Insändare

Styret informerar – ska vi medborgare vara tacksamma?

Kritiken av styret har varit massiv både på TA och på Facebook.
Publicerad 21 augusti 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över styrets nystartade Facebook-konto – och är inte imponerad.
Skribenten funderar över styrets nystartade Facebook-konto – och är inte imponerad.Foto: Skärmdump

Arvodesdebatten har väl inte undgått någon, inte heller alla nya tjänster (hittepåjobb) som inrättats. Att kostnaderna för politiken har stuckit iväg rejält är uppenbart för oss skattebetalare, men nyttan har vi inte förstått. Den enda kostnaden som minskat är den för kommunrevisionen.

Men nu har styret fått en briljant idé: man ska ”förklara sin sida av saken” i ett gemensamt Facebookkonto för att ”informera” medborgarna.

Annons

”Vi har saknat ett kommunikationsforum där vi alla kan gå ut med information. Nu har vi en styretsida. Tanken är att vi kan nå ut med information snabbt och enkelt, berättar kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M).”

Jag ger dem en chans och går in på styrets FB-konto och får upp vad som ser ut att vara en selfie där Ann Kajson Carlqvist med sällskap äter lunch. Texten informerar oss medborgare/skattebetalare om att det råder ”Full politisk enighet om att lunchen på XX är väldigt god!”

Det ser ut som ett vanligt taffligt privatkonto. Är det sådan information Ann Kajson Carlqvist vill delge oss medborgare? Är vi intresserade av vad hon och hennes kollegor tycker om sin lunch, eller var de intar den? Ingår restaurangrecensioner i deras uppdrag? Av alla invektiv som snurrar i huvudet är oprofessionellt det mest tryckbara.

Jag funderar lite på Ann Kajson Carlqvists ordval och undrar hur det vore om styret för en gångs skull försökte sig på att inte bara informera, utan också lyssna. Först och främst på medborgarna/skattebetalarna. För även om vi inte längre står på Rådhustorget varje lördag så finns det fortsatt ett utbrett missnöje med styret, kostnaderna för det och dess tillkortakommanden. Och det är val om tre år.

”Det är inte brist på information som är orsak till kritiken.”
Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Lyssna kanske även på Trafikverket och Mark- och miljödomstolen. Om man samarbetade (vilket kräver att man lyssnar) med olika instanser hade man möjligen kunnat undvika en del dyra och tidskrävande misstag, eller ”vägbulor” som Ann Kajson Carlqvist uttryckte sig om Mark- och miljödomstolens domslut. Och varför inte lyssna på berörda markägare? Eller på sina egna tjänstemän och polisen; men dessa kör man glatt över.

Det är inte brist på information som är orsak till kritiken. Det är styret själva; de är för många, de är för dyra. Inga sociala medier i världen kan trolla bort detta faktum.

Fyra kommunalråd. Två oppositionsråd. Fyra politiska sekreterare. Alla heltidsanställda och högavlönade. Sällan har väl uttrycket ”ju fler kockar desto sämre soppa” känts mer relevant.

Den politiska dokusåpan i Trelleborg fortsätter.

Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons