Annons
Insändare

Större internationella satsningar krävs

Med anledning av Sten Björks inlägg på debattsidan (den 21 maj), uppstår en del frågor som jag tycker läsarna har rätt att få svar på.
Publicerad 28 maj 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De satsningar som görs för att producera biogas i Jordberga räcker knappast för att komma till rätta med de problem Östersjön brottas med, menar skribenten.
De satsningar som görs för att producera biogas i Jordberga räcker knappast för att komma till rätta med de problem Östersjön brottas med, menar skribenten.Foto: Tomas Nyberg

I ingressen nämner Sten Björk en ”helhetslösning som hamn och kommun tagit fram som ska göra att vi slutar övergöda Östersjön och åstadkommer ren luft, mark och vatten inom vår kommun”. Det vore på sin plats att konkret beskriva den lösningen. Och då menar jag de lösningar som är i bruk och inte bara de som planeras eller finns som ett framtida önsketänkande. Till exempel ange hur många kw de små ”vindkraftverken” i hamnen genererar per år.

Vidare en förklaring till vad som menas med ”symbiosen med våra lantbrukare och vår personal i och runt hamnen, med sin omfattande logistik, är vår bas för det miljöframgångsrecept vi nu har byggt upp och vill fortsätta att vidareutveckla och också exportera till oss omgivande Östersjöländer.”

Annons

Att sydkusten skulle vara Östersjöns sista friska kuststräcka, får Sten Björk gärna utveckla vidare. Länderna runt Östersjön består, vad jag vet av mer än Sverige och av fler städer än Trelleborg. Problem och lösningar för Östersjön finns att finna mer än i vår kommun. De satsningar som görs för att producera biogas i Jordberga, samt de åtgärder som planeras i hamnen för att minska negativ miljöpåverkan är naturligtvis bra. Men räcker knappast för att komma till rätta med de problem Östersjön brottas med.

Det krävs internationella satsningar som är betydligt större än biogasanläggningen i Jordberga. Och tyvärr är det nog så att den yrkesgrupp som Sten Björk nämner som vår kommuns största yrkesgrupp, har en stort del i den övergödning vi ser i Östersjön.

Tydligt blev det den varma och torra sommaren 2018. Trots långvarig värme och många soltimmar med påföljande höga vattentemperaturer tidigt på säsongen, kunde de badsugna konstatera att vi fick det bästa badvattnet på många år. Och säsongen långt in i augusti. Något som inte brukar vara fallet då det blir varmt. Då får vi ganska snabbt algpåväxt och det blir otrevligt att bada. Förklaringen är enkel. Inget regn och därmed nästan helt torrlagda åfåror i vattendragen runtom. Det vill säga ingen tillförsel av näringsämnen från vattendragen under hela säsongen. Ett ganska tydligt exempel på att det går att komma till rätta med den delen av Östersjöns problem. Finns tankar kring detta med i den ”helhetslösning” Sten Björk nämner?

Piraten

Annons
Annons
Annons
Annons