Insändare

Storhetsvansinne tycks vara en bra etikett på projektet

Vångavallen och dess framtid blev helt plötsligt verkligen en kul rysare.
Publicerad 16 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har de som sitter i TFF:s ledning kompetens, att driva detta projekt? undrar skribenten.
Har de som sitter i TFF:s ledning kompetens, att driva detta projekt? undrar skribenten.Foto: Tomas Nyberg

För ett par år sedan, när arenafrågan var på tapeten, vill jag minnas att driftskostnaderna på Vångavallen gick med ett underskott på 6 miljoner kronor. Ett underskott som kommunens skattebetalare fick bära. Huruvida även friidrottsanläggningen ingick i underskottet vet jag inte, men förmodligen har den sitt eget stora okända underskott, som alla i den transparenta kommunens informationsflöde känner kunskap om. Dock mig inte inkluderat.

Under en följd av år har sponsorer, som Rune Andersson med bolag, räddat TFF:s elitlicens genom generösa bidrag. TFF:s verksamhet är en förlustaffär. Att planera en investering utan att ha pengar är kanske inte det maximala. I botten ligger också en osäkerhetsfaktor som heter sportliga framgångar. Det är ju också flera föreningar, som använder Vångavallen. Hur ska detta beaktas och deras framtid säkras?

Varför friidrottsarenan också ingår i planerna, begriper jag inte. Tror inte det är möjligt att få intäkter, som täcker kostnader för att driva denna anläggning. En viktig anläggning för våra ungdomar. Det verkliga kommunalrådet med erfarenhet från bank påstår att detta är en bra lösning. Det andra kommunalrådet, som är med och styr, håller med. Den bästa lösningen är att omedelbart stoppa dessa planer och bli realister.

Förmodligen måste man bilda ett arenabolag. Vilken bank går in och finansierar detta äventyr? Ett bolag med ägare som saknar kapital, som ska finansiera och klara av att utveckla. Kommunen få ju enligt kommunallagen inte gynna enskilda parter. En affär på 40, 50, 60, 70 miljoner. Ingen vet. Informationen och transparensen är vad den är. Ingen har kommit med en prislapp. Men den bör ligga där någonstans i övre skiktet. Vilken bank går in med kapital, för att vänta på kundförlust?

Har de som sitter i TFF:s ledning kompetens, att driva detta projekt? Min åsikt är ett kristallklart nej, som säkerligen alla förstår av ovan enkla resonemang. Därmed får man kalkylera med en kraftig lön till kompetenta krafter i ett arenabolag. Denna lön samt hantera driftskostnader, för att få överskott, som räcker till att också finansiera detta köp samt kapital till att utveckla arenaprojektet. Utsikterna att lyckas är minimala. Det här är ett vågspel, där storhetsvansinne tycks vara en bra etikett.

Hjälp.

Magne B