GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Storbankerna stänger dörren till bostadsdrömmarna

De svenska bankerna, med våra fyra storbanker i täten – SE-banken, Handelsbanken, Swedbank samt Nordea – stänger effektivt dörren till bostadsmarknaden för unga vuxna samt många pensionärer.
Publicerad 1 oktober 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För många unga vuxna i vårt land i dag är tanken på att äga en bostad en ouppnåelig dröm, skriver Tommy Bengtsson.
För många unga vuxna i vårt land i dag är tanken på att äga en bostad en ouppnåelig dröm, skriver Tommy Bengtsson.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Skandiabanken har i en utredning nyligen visat att också pensionärer efter ett långt arbetsliv och vinst på tidigare bostad inte heller verka räcka till för att få bostadslån. Stigande bostadspriser och strängare krav för att få bostadslån är några av de faktorer som gör det svårt för ungdomar och pensionärer att få lån. Generellt ställs samma krav på pensionärer som på andra låntagare, att man skall klara en boränta enligt banken på mellan sju till åtta procent.

För många unga vuxna i vårt land i dag är tanken på att äga en bostad en ouppnåelig dröm. Det känns inte rätt mot våra ungdomar som måste ha framtidstro och drömmar. Bankernas hårda amorteringskrav och kreditrestriktioner gör att bara var femte i åldersgruppen 20–34 år har råd att köpa en etta. Denna svåra situation beror på en kombination av åtgärder från politiker och banker. Åtgärder som var för sig kan motiveras, men som sammantaget gör det omöjligt för unga vuxna att ta sig in på bostadsmarknaden.

HSB har tagit fram en utredning/rapport genom WSP om vilka åtgärder som skulle påverka ungas möjligheter till att köpa en bostad. Ett av dess stora hinder visar sig vara bankernas kalkyler på vad man skall ha kvar att leva på efter att man betala lånet. Bankerna med de stora bankerna i spetsen kräver att en låntagare skall klara en ränta sex till åtta procent. WSP har i sin rapport räknat med en kalkylränta på sju procent. Enligt rapporten krävs det en månadslön på över 30 000 kronor för att köpa en genomsnittlig etta och bara var femte ungdom i åldern mellan 20 och 34 år skulle klara det kravet. Om bankerna hade räknat med en femprocentig ränta skulle över 100 000 ungdomar i åldersklassen 20-34 år kunnat efterfråga en bostad och i Skåne skulle 10 000 unga få tillbaka hoppet om en egen bostad. Finansinspektionen redovisar de bolånemarginaler som storbankerna har på bolånemarknaden och för närvarande är intjäningsförmågan cirka 60 miljarder om året.

Således tjänar de stora pengar för allt vi betalar i bolån och det går vidare till bankens vinst och till utdelningar till sina aktieägare. Många svenska bostadsrätts- och villaägare upplever säkert en förtvivlan och uppgivenhet över en bostadsmarknad som överlämnats till de fyra storbankerna och domineras av dem. Svensk kvalitetsindex (SKI) mäter årligen kundnöjdheten bland svenska bankkunder och det förtroendet som finns för våra fyra storbanker borde inge oro för varje bankchef såväl central, regionalt som lokalt.

De fyra stora bankerna har nu möjligheten att sänka sina räntemarginaler så att fler av våra ungdomar kan fullfölja sin dröm att äga en egen bostad samt att öka förtroendet hos allmänheten för bankerna.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i september 2020