Annons
Insändare

Stor försämring i skolan på bara några år

Till våra kommunpolitiker.
Publicerad 16 november 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag hör nästan dagligen att barnen kommer hem från skoldagen och klagar på att det är högljutt på lektionerna, skriver Åsa Olsson.
Jag hör nästan dagligen att barnen kommer hem från skoldagen och klagar på att det är högljutt på lektionerna, skriver Åsa Olsson.Foto: Alexander Olivera/TT

Som en gammal och trogen kommuninvånare sedan barnsben, så ställer jag mig nu frågan vart vi är på väg?

På senare tid har vår lilla kommun ofrivilligt råkat hamna i strålkastarljuset i olika mätningar. Gång på gång sticker vi ut och visar avvikande siffror i jämförelse med våra grannkommuner. Siffrorna som lyfts fram i olika mediesammanhang berör vår skola och lärartätheten, men även kostnaden per barn som ligger betydligt lägre än övriga kommuner i Skåne. Varför ser det ut så?

Annons

När sådan information når mig så svider det i mina mammaögon. Att vi däremot skulle ha en något högre behörighet bland lärarna än rikssnittet låter ju fint, men samtidigt väcks ju nyfikenheten om hur denna siffra förhåller sig till våra grannkommuner och i övriga Skåne?

Jag hör nästan dagligen att barnen kommer hem från skoldagen och klagar på att det är högljutt på lektionerna. Det är svårt att koncentrera sig och att få arbetsro till följd av stora klasser och för många barn i grupperna. Lärarna försöker vara kreativa och hittar på egna lösningar där ett sätt är att dela ut hörselkåpor till de barn som vill få lite lugn och ro. Om det verkligen fungerar låter jag vara osagt men de gör så gott de kan med de förutsättningar som finns.

”På senare tid har vår lilla kommun ofrivilligt råkat hamna i strålkastarljuset i olika mätningar.”
Åsa Olsson, (fd) stolt Trelleborgare

Mina barn har en åldersskillnad på sex år och jag ser en väsentlig skillnad på hur bemanningen såg ut när äldsta dottern gick de första åren i skolan och hur det ser ut för min yngsta i dag. Till exempel så fanns det två heltidsanställda, behöriga lärare på max 25 elever. I min dotters klass var de endast 22 elever. Dessutom fanns det en heltidsanställd lärarassistent som fanns tillgänglig för klassen hela dagen och som även följde med in till fritids på eftermiddagarna. Fantastiskt! Klassen var lugn och fin med god sammanhållning. En bättre skolstart för barnen kunde inte önskas.

I dag går yngsta barnet i en klass med cirka 40 barn, tre heltidsanställda lärare, behöriga. Dock är en föräldraledig och ingen ersättare är tillsatt så vitt jag känner till och även om det är det, så är det ändå fler barn per lärare än vad det var för några år sedan.

Att mamma hjärtat har lite svårt att ta till sig detta är kanske inte så konstigt. Det som är konstigt dock är när man får höra att det trots detta ska finnas ett visst överskott i kassan och skattesänkningar ligger som förslag. Hur går denna ekvationen ihop? Jag vill minnas att jag var ganska bra på matte i skolan, men det här förstår jag verkligen inte, så snälla förklara för mig!

Åsa Olsson, (fd) stolt Trelleborgare

Annons
Annons
Annons
Annons