Annons
Insändare

Stor besvikelse över hur minneslunden i Skegrie sköts

Vi är mycket besvikna på hur minneslunden i Skegrie sköts.
Publicerad 12 april 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är nu väldigt ledsamt att se hur man tagit bort alla lyktor och hjärtan och kastat dessa i en hög tillsammans med en massa bråte, skriver insändarskribenten.
Det är nu väldigt ledsamt att se hur man tagit bort alla lyktor och hjärtan och kastat dessa i en hög tillsammans med en massa bråte, skriver insändarskribenten.Foto: Privat

På den lilla smyckningsplatsen har man alltid kunnat sätta en liten lykta, lägga blommor och ett litet hjärta. Det har aldrig varit belamrat så att det har sett plottrigt ut, bara förskönat den annars så sorgliga platsen med dess vissna buxbomshäck.

Det har aldrig varit belamrat så att det har sett plottrigt ut, bara förskönat den annars så sorgliga platsen med dess vissna buxbomshäck, skriver signaturen Besvikna anhöriga.
Det har aldrig varit belamrat så att det har sett plottrigt ut, bara förskönat den annars så sorgliga platsen med dess vissna buxbomshäck, skriver signaturen Besvikna anhöriga.Foto: Privat

Det är nu väldigt ledsamt att se hur man tagit bort alla lyktor och hjärtan och kastat dessa i en hög tillsammans med en massa bråte. Enligt både kyrkoherde och kyrkogårdsvaktmästare är anledningen till detta att en lykta varit rostig och då utgjort en brandfara. Varför då inte nöja sig med att plocka bort den lyktan och hur motiverar man borttagandet av stenhjärtan som knappast utgör en brandrisk? För övrigt utgör väl inte heller lyktor på minneslunden större risk för brand än övriga lyktor på kyrkogården?

”Det är nu väldigt ledsamt att se hur man tagit bort alla lyktor och hjärtan och kastat dessa i en hög tillsammans med en massa bråte.”
Besvikna anhöriga
Annons

Vi är några som haft en lykta på platsen under många år och det har varit till stor glädje. Enligt bestämmelser för minneslundar har man rätt att sätta lykta på smyckningsplatsen mellan förste oktober och siste april. Gäller inte detta kyrkogårdar i Trelleborgs kommun vill vi gärna veta vilka bestämmelser som gäller här och när dessa ändrades? Vi vill också gärna veta om det finns några planer på att göra smyckningsplatsen attraktivare inom snar framtid?

Besvikna anhöriga

Svar direkt: Vi förstår att ni anhöriga är besvikna och beklagar detta. Tyvärr har buxbomen inte trivts men vi gör vårt bästa för att hålla våra kyrkogårdar i så fint och värdigt skick som möjligt.

Vi försöker med sticklingar och letar efter alternativ. På den gemensamma platsen får man sätta ett ljus eller blommor i ljus/blomhållaren och det får man göra året om.

Vi får se över om bestämmelserna ska förändras i vår församling, det är svårt när det är likartade bestämmelser över hela landet.

Vi hoppas verkligen att minneslunden i Skegrie ska bli finare. Vi vet att det är problem att få växter att trivas där.

Vi fortsätter att jobba vidare med att göra minneslunden till en vacker plats.

Magnus Haraldsson, kyrkoherde Hammarlövs församling

Annons
Annons
Annons
Annons